Opozicioni Cipras tužio policiju, premijer Cipras izgubio

Premijer Grčke Aleksis Cipras izgubio sudski postupak u kojem je tužio policiju zbog rasturanja antivladinih demonstracija u Atini 2011, u kojima je učestvovao.

Izvor: B92

Sreda, 18.07.2018.

13:14

Opozicioni Cipras tužio policiju, premijer Cipras izgubio
Getty Images

Cipras je tada bio predsednik tada opozicione stranke SIRIZA.

Na kraju postupka Vrhovni sud kojem je slučaj poveren zbog težine optužbi, odlučio je da nema osnova da se prihvati Ciprasov stav da se jedinica interventne policije ponašala "kriminalno".

Cipras je u tužbi naveo da su policajci povredili dužnost i da su svojom akcijom, suzavcem i šok-bombama izazvali teške povrede demonstranata kojima su potom odbili da pomognu da dobiju medicinsku pomoć, iako im je to dužnost

Za sve to Cipras i grupa građana su u združenom postupku optužili 18 policajaca-komandira koji su bili na mestu održavanja demonstracija, kao i čitavu komandu policije.

Suđenje je posle nekoliko odlaganja počelo tek više od šest godina kasnije, oktobra 2017. godine, a završeno je posle 14 ročišta na kojima su svedočili i lekari, i drugi učesnici demonstracija.

Sindikalno Udruženje policijskih službenika je u saopštenju pozdravilo oslobađajuću presudu i zahvalilo pravosuđu što je odlučilo "ni po babu, ni po stričevima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: