Meteocunami potopio obale španskih letovališta/ VIDEO

Talasi poput onih koje izaziva cunami poplavili obale španskih letovališta Majorka i Menorka, prenosi Independent.

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2018.

12:25

Meteocunami potopio obale španskih letovališta/ VIDEO
Screenshot/Youtube

"Zastrašujući talas udario je poznato letovalište Puerto de Alkudia u Majorci, plaveći restorane i staze pored plaže", navodi britanski list na svom sajtu, uz video snimak.

Na zapadnoj obali, u Menorci, talasi veći od jednog metra sručili su se na plaže, javili su lokalni mediji.

Voda je poplavila gradić - luku Cituadela, koji je poplavljen. Na drugom snimku vidi se kako voda bukvalno vuče po luci usidrene brodove, kao da su igračke.

Taj fenomen, koji je zadesio španku obalu, bez zemljotresa koji inače izaziva cunami, naziva se "meteocunami" i nastaje usled velikih promena vremena, usled kojih se drastično menja pritisak u vazduhu.

Meteocunami nastaju naime kada se generišu brze promene u vazdušnom pritisku koj eutiču na izmeštanje vodenemase. Za razliku od "običnih" izvora cunamija impulsnog tipa, odnosno zemljotresa, velike atmosferske promene izazivaju reakcije sa okeanom u ograničenom vremenskom periodu (od nekoliko minuta do nekoliko sati).

Cunamiji i meteocunamiji su inače veoma slični pa ih je teško razlikovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: