"Novosti": Zbog Kosova smena diplomata, odlazi i Čepurin

Beograd -- Neke od ključnih svetskih sila, pogotovo kada je reč o rešavanju kosovskog pitanja, uskoro u Beograd šalju nove ambasadore, pišu današnje "Večernje novosti".

Izvor: Tanjug
Podeli
Bocan Harčenko/ Screenshot
Bocan Harčenko/ Screenshot

Iz Berlina je već najavljeno da stiže novi diplomatski predstavnik Tomas Šild koji će na čelu nemačke ambasade zameniti Aksela Ditmana. Šild dolazi iz misije Nemačke pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku. Mandat ističe i britanskom ambasadoru Denisu Kifu, a njegov naslednik očekuje se na jesen.

Promene očekuju i Ambasada Rusije, koju je čak šest godina vodio Aleksandar Čepurin. On bi posle Beograda trebalo da ode u diplomatsku penziju, a Kremlj bi na njegovo mesto mogao da pošalje Bocana Harčenka, odličnog poznavaoca balkanskih prilika i dokazanog prijatelja Srba.

Harčenko u ruskoj diplomatiji važi i za eksperta za rešavanje problema, a koga predsednik Vladimir Putin šalje u zemlje na koje Zapad vrši pritisak. Harčenko je bio ambasador Rusije u BiH od 2009. do avgusta 2014. godine, a pre toga dugogodišnji predstavnik Rusije u Kontakt grupi i, uz diplomate SAD i EU, predstavnik u posredničkoj trojci za rešavanje pitanja statusa Kosova i Metohije. Takođe, bio je član ruske delegacije na Dejtonskim mirovnim pregovorima i mirovnoj konferenciji o BiH u Parizu.

Očekuje se da i Berlin i London za nove ambasadore u Srbiji imenuju iskusne karijerne diplomate, imajući u vidu da će u narednom periodu kosovsko pitanje i članstvo Srbije u Evropskoj uniji biti u vrhu.

Na kraju četvorogodišnjeg mandata je i kineski ambasador Li Mančang, ali u diplomatskim krugovima veruju da Peking najverovatnije neće u ovom trenutku vršiti promene u svojoj "ispostavi" u Beogradu.

Naime, procenjuje se da uvođenje novog diplomate "u igru" ne bi bilo produktivno u jeku značajnih projekata koje je Kina započela i u Srbiji i u ovom delu Evrope, a imajući u vidu da je Li odlično odradio posao i dao značajan doprinos jačanju veza Beograda i Pekinga.

Iz Beograda odlaze i ambasadorke Australije i Indije, Džulija Fini i Narinder Čohan, navele su "Novosti".

Politika

"Krećemo iz Šapca..."

Lider "Zajedno za Srbiju" i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da će osnivači "Saveza za Srbiju" tokom avgusta razgovarati sa građanima širom zemlje.

Politika utorak 31.07. 13:21 Komentara: 3
strana 1 od 205 idi na stranu