"Sve se danas promenilo, a istraga o mešanju - katastrofa"

Helsinki -- Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Donald Tramp naveli su da su današnji razgovori u Helsinkiju bili veoma korisni.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Antti Aimo-Koivisto
Foto: Tanjug/AP/Antti Aimo-Koivisto

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je u Helsinkiju, nakon razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, da su odnosi Rusije i SAD "u teškom stanju", ali se nada da se dve strane sada bolje razumeju.

Tramp ističe da odnosi dveju zemalja nikada nisu bili gori, ali da se posle današnjih razgovora "sve promenilo".

Konferencija dvojice predsednika održana je posle razgovora i radnog ručka američke i ruske delegacije u Helsinkiju, prenosi finska državna televizija JLE. Vladimir Putin je istakao da se sa Trampom tokom razgovora nije saglasio oko svih stvari i dodao da su razgovarali i o Siriji.

"Zadovoljni smo razgovorima. Jasno, ostali su neki izazovi. Nadam se da sada bolje razumemo jedni druge", rekao je ruski predsednik.

Jedna od tema bilo je i mešanje u američke predsedničke izbore 2016. godine, ukazao je Putin i ponovio da se Rusija nikada nije mešala i da se nikada neće ni mešati.

Prema rečima ruskog predsednika, novi problemi povezani su sa terorizmom i svetskom finansijskom situacijom.

"Kao najveće nuklearne sile odgovorni smo za nuklearno naoružanje", rekao je Putin, podsećajući da je Hladni rat odavno završen.

Kako se navodi, osim Putina i Trampa na konferenciji su prisutni svi članovi delegacija dve zemlje, kao i Trampova supruga Melanija.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp rekao je na konferenciji da konstruktivan dijalog sa Rusijom otvara nov put ka miru.

Tramp je rekao da je današnji sastanak početak jednog dugog procesa, uz snažni dijalog sa Rusijom.

"Naš odnos nikad nije bio gori nego sada", rekao je Tramp, navodeći da se sada, posle četvorosatnih razgovora u Helsinkiju, sve promenilo.

Ocenio je da je današnji dan bio veoma konstruktivan i da je sa Putinom dogovoreno da se razgovori nastave u budućnosti.

"Putin je dobar rival i to je kompliment", rekao je Tramp, ističući da daje prednost diplomatiji i angažmanu, a ne konfliktu i neprijateljstvu.

Istakao je da se moraju pronaći načini za saradnju kako bi se delili zajednički problemi.

Govoreći o odnosima sa Rusijom, rekao je da su se promenili i da su za aktuelni status bilateralnih odnosa odgovorne obe zemlje.

Naveo je i da je sa Putinom razgovarao o navodnom mešanju u američke izbore.

Prema njegovim rečima, američka istraga o ruskom mešanju je "katastrofa" za SAD, prenosi Rojters.

"Lako sam pobedio Hilari Klinton", rekao je Tramp i dodao da nije bilo dosluha.

Veruje i da su Putin i Rusija žele da okončaju problem koji se tiče zabrane nuklearnog oružja.

Ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je danas navode da je Moskva prikupljala kompromitujući materijal o američkom predsedniku Donaldu Trampu ili njegovoj porodici.

Upitan na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa Trampom, Putin je te tvrdnje odbacio kao "čistu besmislicu".

On je rekao da nije znao za Trampov dolazak u Moskvi pre nekoliko godina, a pre izbora 2016. godine, obeleženih optužbama da su se Rusi mešali u kampanju kako bi podržali Trampa, prenosi AP.

Agencija navodi da se Putin, bivši agent KBG, nasmejao na pomen da su ruske bezbednosne službe pokušale da skupe inkriminišući materijal o biznismenima i upitao: "Da li stvarno mislite da pokušavamo da pratimo svakog biznismena"? On je rekao i da je želeo da Tramp pobedi na izborima, ali je negirao da se ruska država mešala u te izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu