Još jedna oštra reakcija iz Berlina na Trampove reči

Nemački šef diplomatije Hajko Mas ponovo je komentarisao izjave američkog predsednika Donalda Trampa, koje je dao tokom evropske turneje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

11:16

Još jedna oštra reakcija iz Berlina na Trampove reči
Getty Images / Michele Tantussi / Stringer

Podsetimo, ekscentrični milijarder je u Škotskoj izjavio da SAD imaju mnogo neprijatelja, među kojima je i blok evropskih država koje su među najbližim saveznicima SAD.

“Kako bi se nastavilo naše partnerstvo sa SAD, morali bismo da te odnose preuredimo. Mi se više ne možemo potpuno osloniti na Belu kuću. Prva jasna posledica toga je da moramo u Evropi da napravimo bolje udružavanje“, rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, Evropa ne sme sebi da dozvoli da bude razjedinjena, bez obzira na to koliko su oštri verbalni napadi ili apsurdni tvitovi, što je jasna aluzija na način političkog delovanja američkog predsednika.

Tramp je, u pauzi između dva termina za golf, za CBS njuz rekao da je Evropska unija neprijatelj SAD – “zbog onoga što rade u trgovini“.

“Ne biste pomislili nikada na Evropsku uniju, ali ona je neprijatelj. Rusija je neprijatelj u određenim aspektima, a Kina u ekonomiji. Ipak, to ne znači da su Kinezi loši, oni samo imaju takmičarski duh“, istakao je Tramp.

Uoči Trampovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Finskoj, Mas je poručio američkom lideru da ne pravi nikakve jednostrane dogovore koji bi išli na štetu zapadnih saveznika SAD.

Prethodno je Mas rekao da su Trampovi verbalni napadi na Evropu ugrozili bezbednost Zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: