"Blic": Rusi žele nemire na Zapadnom Balkanu

Rusiija je spremna da uradi šta god može kako bi destabilizovala Balkan, glavna je poruka sednice britanskog Komiteta za spoljne poslove, piše "Blic".

Izvor: Blic

Ponedeljak, 16.07.2018.

07:43

Ilustracija: Getty Images

Kako navodi list, ta sednica održana je uoči nedavno završenog samita o Zapadnom Balkanu koji se održao u Londonu. U izveštaju se navodi i da je EU zapostavila Balkan u poslednih 10 godina što su iskoristile Rusija, Kina i Turska koje su popunile tu prazninu.

Izveštaj se bavio analizom stanja u šest zemalja Zapadnog Balkana, a ističe se da je ruski uticaj iako najslabiji, zbog najmanjeg ekonomskog prisustva, ipak najopasniji jer je Moskva spremna na sve.

"Rusija je spremna da uradi šta god može da destabilizuje Zapadni Balkan i njegov put ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci pokušaja državnog udara u Crnoj Gori 2016.", navodi se u izveštaju britanskog Komiteta.

Komitet te namere Rusije povezuje i sa zatezanjem diplomatskih odnosa između Rusije i Grčke, kada je Atina proterala četvoro ruskih diplomata zbog njihovog kontinuiranog antigrčkog delovanja, a u središtu priče je navodna ruska opstrukcija potpisivanja sporazuma između Skoplja i Atine oko novog imena Makedonije.

"Blic" navodi da su na sednici Komiteta saslušani stavovi mnogih stručnjaka na temu Zapadnog Balkana, a Robert Kuper je naveo da su Rusi veoma dobri u pogoršavanju loših situacija. Taj njegov stav dele i drugi učesnici sastanka Komiteta.

Još se navodi i da Rusija ima nameru da preko predsednika Republike Srpske Milorada Dodika destabilizuje ionako krhku BiH, a kao primer se navode stalne pretnje Dodika referendumima o odvajanju RS od BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: