"Prestanite da zastrašujete narod NATO, špijunima..."

Funkcionerka SDS Aleksandra Pandurević pozvala je vladajuću SNSD da prestane da se bavi zastrašivanjem naroda NATO, špijunima i revolucijama".

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.07.2018.

17:15

Ilustracija: Thinkstock

"SNSD mora da bude svestan da time iz RS tera narod, koji je u konstantnom strahu, jer sve izgleda kao da će svakog trenutka početi rat", upozorila je Pandurevićeva.

Kako su preneli bh. mediji, ona je pozvala da se razgovara o načinu kako smanjiti cene goriva, poboljšati standard ljudi, stvoriti ambijent da mladost ostane u RS, da svi budu bezbedni, kao i da se počnu otvarati radna mesta i da se vrati poverenje u institucije.

"Razumem da (predsednik RS) Milorad Dodik, (poslanici SNSD-a u parlamentu BiH) Nikola Špirić i Dušanka Majkić osećaju potrebu da svaki dan izadu u javnost i kažu: 'Ja sam protiv NATO-а', jer su svesni činjenice da su upravo oni, zajedno sa (bivši srpski član Predsedništva BiH) Nebojšom Radmanovićem i (bivša zamenica ministra spoljnih poslova BiH) Anom Trišić-Babić, zaslužni za trasiranje NATO puta koji je zaustavljen njihovim izlaskom iz vlasti na nivou BiH", ocenila je Pandurevićeva.

Prema njenim rečima, apsurdno je da Majkićeva, koja već dva mandata sedi u Skupštini NATO-a i tesno sarađuje sa NATO, "nekome drži lekcije".

"Biće da je zaboravila da je ona glasala, a njen stranački kolega Nikola Špirić potpisao Zakon o odbrani BiH, te da je u vreme dok je bio predsjedavajući Savjeta ministara kao svoj strateški cilj isticao 'ubrzan prijem BiH u NATO'", navela je potpredsednica SDS-a.

Prema njeim rečima, brojni su sporazumi o saradnji sa NATO savezom, koje su potpisali Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, uključujući i onaj o ubrzanom dijalogu sa NATO.

Pandurevićeva je podsetila da je i u martu 2008. godine, u Kasarni "Treći maj" u Doboju, potpisan Sporazum o konačnom raspolaganju pokretnom vojnom imovinom.

Sporazum su, kako je navela, potpisali Milorad Dodik kao tadašnji premijer RS, i Nikola Špirić, u to vreme predsedavajući Saveta ministara BiH.

Pandurevićeva je još istakla i da je predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović potpisao u junu 2009. godine formalni zahtev BiH za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), i u svom pismu NATO-u zamolio za što brži prijem BiH u taj vojni savez.

"Nastavak SNSD-ovog puta u NATO bio je u martu 2010. godine kada se predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić u Briselu sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fogom Rasmusenom i učestvovao na sastanku Severnoatlantskog saveta NATO-a", kazala je ona.

Špirić je, kako je navela, tada ocenio je da će članstvo BiH u MAP ojačati iznutra BiH i njenu stabilnost.

SNSD, koji je na vlasti u RS, sada zagovara vojnu neutralnost, optužujući Savez za promene (SDS-PDP-NDP), koji su na vlasti na nivou BiH, da se zalažu za ulazak BiH u NATO i da se, putem njih, priprema "obojena revolucija" u RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: