"Istražićemo tokove novca na visokim školama"

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.07.2018.

23:45

Foto: Thinkstock

Istraga će se sprovesti kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

Šarčević je za list Blic rekao da je bio šokiran kada su mu predstavljeni rezultati inspekcije Ministarstva prosvete, koja je utvrdila zloupotrebe na Beogradskoj visokoj školi i Visokoj poslovnoj školi u Blacu.

Šarčević je zbog toga predložio model - Akademija strukovnih studija, što je prihvatio Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a koji podrzumeva objedinjavanje ove dve škole i svih njihovih isturenih odeljenja.

"Razmere javašluka su tokolike da neću stati na izmenama koje se odnose na administrativno sređivanje problema u visokom školstvu, a koje će biti urađeno kroz Akademiju strukovnih studija. Na svakom koraku bilo je nenamenskog trošenja, od službenih putovanja za 15 ljudi, pa do enormnih stavki", kazao je Šarčević za list.

On dodaje da su utvrđena neakreditovana odeljenja i plaćanja profesora koji ne drže nastavu.

Šarčević je rekao da sada predstoji rad na sređivanju finansija, posle kojeg neće biti moguće da direktori visokih škola odrede sebi platu od 800.000 dinara.

List navodi da je Šarčevićev predlog da inspekcije tri ministarstva - prosvete, rada i finansija zajednički nastupaju kada je reč o finansijama na visokim školama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: