Opasan otpad i u Kikindi? / VIDEO

Građani su posumnjali,stručnjaci i komunalne službe takođe. Ministar je hitno reagovao. Mediji su stigli na mesto koje je označeno kao rizično.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.07.2018.

18:03

Opasan otpad i u Kikindi? / VIDEO
screenshot/O2

“Sumnjaju da je deo opasnog otpada kome nije mesto ovde odlagan na neporpisan način, od toga da se sumnja da je deo otpadnih ulja uskladišten na ovom prostoru gde to nije dozvoljeno do drugih stvari o čemu ja ne mogu da govorim jer je istraga u toku “, rekao je ministar ekologije Goran Trivan.

Kompanija FCC EKO, čiji član je Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi, poručila je, povodom izjave ministra za štititu životne sredine Gorana Trivana, da istraga o nelegalnom odlaganju otpada još uvek traje i da je suviše rano da se donose zaključci.

Iz te komapnije koja posluje na 28 deponija u Centralnoj i Istočnoj Evropi poručuju da se njihov rad u tim zemljama odvija bez "ikakvih pravnih problema".

U saopštenju navode da je tokom ove godine sprovedeno pet inspekcijskih provera koje su pokazale da Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi posluje u skladu sa zahtevima očuvanja životne sredine i ne zagađuje podzemne vode.

Prema njihovim informacijama 3. jula uzeto je 40 uzoraka zemljišta sa deponije u Kikindi, a analiza je još u toku.

"Važno je napomenuti da je javni tužilac naložio da analizu izvrši Institut u Vinči. Prema našim informacijama laboratorija u Vinči nije akreditovana da obezbedi analizu za određene parametre uzoraka.

Takođe je pod znakom pitanja učešće naših konkurenata u procesu uzimanja uzoraka", navodi se u saopštenju. Iz kompanije FCC EKO dodaju da nisu dobili dozvolu da uzmu uzorke, ni da analizu uradi ovlašćena laboratorija iz Češke.

U saopštenju se dodaje da je interes te kompanije usaglašenost sa zakonom i da obezbeđuju svu potrebnu saradnju sa policijom i javnim tužilaštvom.

"Kompanija je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka kao i istraga potvrditi da kompanija poštuje sve važeće propise i zakone", piše u saopštenju.

FCC Kikinda d.o.o. je kompanija sa većinskim vlasnikom Austrijskog FCC (80% FCC, 20% Grad Kikinda) i prisutna je u Srbiji od 2006. godine. Dvojica direktora te kompanije uhapšeni su 5. jula zbog sumnje da su zakopali toksični i kancerogeni otpad, a kasnije su pušteni iz pritvora.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je danas obilazeći Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi da je otvorena istraga zbog sumnje da je na deponiji u tom gradu nezakonito odložen opasni otpad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: