"Put Srbije ka EU povezan s rešenjem kosovskog problema"

Uoči nastavka dijaloga Beograda i Prištine, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije podseća da je put Srbije ka EU povezan s rešenjem problema Kosova.

Izvor: RTS, Tanjug

Ponedeljak, 16.07.2018.

10:04

Ilustracija: Thinkstock

Podseća istovremeno da albanska strana nije spremna da sprovodi ni ono što je već potpisala ranije, a to je dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština.

Gostujući u u Jutarnjem dnevniku RTS-a Zečević napominje da je sprovođenje dogovorenog suština Briselskog sporazuma, te ocenjuje da je vlada u Beogradu sklonija tome da nadjemo jedno trajno rešenje. Dodaje i da Srbija ne želi da bude strana koja je prekinula dijalog, ali i da ne možemo imati velika očekivanja.

"Ono što mi možemo da očekujemo jeste - eventualno rešenje koje bi došlo pod pritiskom spolja na Albance, pre svega pod pritiskom SAD , eventualno kroz uključivanje Rusije u taj dijalog", navodi Zečević.

On smatra da će se do rešenja doći postupno i dodaje da se inteziviraju razgovori. "Znači, da možda postoji nekakva ideja na stolu o kojoj se razgovara", navodi Zečević, te dodaje da je za Srbiju važno to što ima svoj put ka Evropskoj uniji.

Govoreći o predstojećem sastanku Vučić i Makrona, Zečević je podsetio da je Francuska najglasniji zagovornik reorganizacije Unije i stava da ni proširenje nije poželjno dok se reforma ne sprovede.

Napominje, međutim, i da je Francuska oduvek imala tradicionalno dobar stav i podržavala ulazak Srbije u Evropsku uniju, te konstatuje da predlozi za reformisanje nisu kontradiktorni sa stavom da treba proširiti EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: