G7 pozvala Rusiju da sarađuje o padu aviona u Ukrajini

Šefovi diplomatije grupe G7 pozvali su Rusiju da u potpunosti sarađuje u utvrđivanju okolnosti pada aviona u Ukrajini 2014. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2018.

23:29

G7 pozvala Rusiju da sarađuje o padu aviona u Ukrajini
Foto: Thinkstock

U zajedničkom saopštenju Grupe sedam industrijski najrazvijenijh zemalja povodom godišnjice nesreće koja se dogodila 17. jula 2014. godine, ministri su ocenili da su zaključci zajedničkog istražnog tima o ulozi Rusije "ubedljivi, značajni i duboko zabrinjavajući".

Međunarodni istražitelji zaključili su da raketa Buk koja je pogodila avion kompanije Malejža erlajns (Malaysia Airlines) potiče iz 53. ruske protiv-vazdušne brigrade bazirane u Kursku. Rusija je kategorički odbacila zaključke komisije.

Malezijski avion sa 298 ljudi pao je u julu 2014. na istoku Ukrajine gde se vode žestoke borbe ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika. Obe strane su negirale odgovornost za obaranje aviona.

Avion je leteo na relaciji Amsterdam-Kuala Lumpur, a u nesreći su poginuli svi putnici i članovi posade.

Poziv G7 Rusiji dolazi pred sutrašnji sastanak predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina u glavnom gradu Finske.

Ministri G7, koju čine Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, ponovo su izrazili saučešće porodicama žrtava dodajući da su ujedinjeni protiv "nekažnjivosti onih koji čine nasilje i remete svetski poredak zasnovan na pravilima koji treba da važe za sve i u svim okolnostima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: