"Helsinki zove Putina, Helsinki zove Trampa!" FOTO

Oko 1.500 ljudi protestuje u Helsinkiju, sa ciljem promovisanja ljudskih i seksualnih prava, uoči sutrašnjeg samita Donalda Trampa i Vladimira Putina.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 15.07.2018.

17:05

Foto:EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik SAD Donald Tramp razgovaraće sutra na samitu u prestonici Finske.

AP navodi da su demonstranti marširali centrom Helsinkija uzvikujući parole poput "Ljudska prava za sve!" i "Helsinki zove gospodina Putina, Helsinki zove gospodina Trampa!"

AP navodi da je jedan od demonstranata držao natpis na kojem je pisalo "Gradite saune, a ne rat!"

Navodi se da se tokom protesta u govorima smenjuju umetnici, aktivisti zaštite životne sredine i političari.

Organizatori skupa koji je nazvao "Helsinki zove" (Helsinki Calling) naveli su da protest nije usmeren direktno protiv američkog ili ruskog predsednika, već da mu je cilj da se fokusira na ključna globalna pitanja.

Demonstranti su nosili slogane o zaštiti ljudskih prava u SAD, aludirajući na razdvajanje dece od roditelja bez dokumenata na američko-meksičkoj granici, kao i plakate o oslobadjanju ukrajinskog reditelja Olega Sencova u zatvoru u Rusiji.

Protesti su najavljeni i sutra na dan sastanka, dok je finski list Helsingin sanomat postavio nekoliko velikih plakata na kojima piše na engleskom i ruskom: "Gospodo predsednici, dobrodošli u zemlju slobodnih medija", aludirajući da je Finska jedna od vodećih zemalja u svetu koja poštuje slobodu izražavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: