DW: Kako izaći iz NATO?

Da li je to predsednik SAD Donald Tramp protekle sedmice zapretio izlaskom iz NATO ili nije, pita autor Dojče velea Kristof Haselbah.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2018.

09:18

DW: Kako izaći iz NATO?
Tanjug / AP Photo / Pablo Martinez Monsivais

U svakom slučaju, dodaje se, svaka zemlja može da istupi iz vojnog saveza i to – neverovatno jednostavno.

U članu 13 NATO-ugovora iz 1949. godine stoji: „Nakon dvadesetogodišnjeg roka važenja ugovora, svaka zemlja koja je sklopila ugovor, može iz njega da odstupi i to godinu dana nakon što to najavi."

Otkazni rok je dakle godinu dana, nije potrebno navoditi razloge, sve je veoma jednostavno. Za razliku od Evropske unije, u kojoj do pre nekoliko godina, izlazak poput predstojećeg Bregzita, uopšte nije bio predviđen, pa tako nije bila definisana ni procedura, kad NATO, od samog osnivanja postoji mogućnost da se savez napusti.

Doduše, u gotovo sedamdeset godina dugoj NATO istoriji nije bilo slučaja da neka zemlja istupi iz saveza. Međutim bilo je istupanja iz vojne strukture. To znači da je više država ostalo u NATO savezu, ali neko vreme nisu želele da njihove vojne snage podležu komandnoj strukturi NATO. Sve one kasnije su se ipak vratile na staro.

Najpoznatiji primer je Francuska: predsednik Šarl de Gol je tokom šezdesetih godina sve više NATO video kao instrument američkih geopolitičkih interesa i kao ograničavanje francuske nezavisnosti.

Zato su Francuske vojne snage 1966. godine napustile komandne strukture. Posledica toga je bila da je sedište NATO, koje je tada bilo u Parizu, premešteno u belgijski Brisel. Tek pod poredsednikom Nikolom Sarkozijem, Francuska se 2009. godine ponovo vratila u vojne strukture. Do približavanja je došlo još devedesetih godina za vreme jugoslovenskih ratova.

Francuska nije jedini takav slučaj. Ni Grčka od 1974. do 1981. godine, ni Španija od 1986. do 1999. godine, nisu bile deo komandne strukture, ali su ipak ostale članice NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: