Vlasi: Još se ništa ne zna, ali od 2008. Kosovo je ...

Analitičar i nekadašnji visoki jugoslovenski funkcioner Azem Vlasi kaže da još nije jasno ni kada, ni kako će se završiti razgovori Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Nedelja, 15.07.2018.

20:05

Vlasi: Još se ništa ne zna, ali od 2008. Kosovo je ...
Foto: EPA-EFE / Petrit Prenaj

Vlasi navodi da je “status Kosova kao države rešen 2008”.

"U Beogradu kažu da ne priznaju Kosovo kao državu i da to tek treba da se reši", rekao je Vlasi u intervjuu za bosanski poral Vijesit.ba uoči predstojeće runde dijaloga u Briselu, 18. jula.

Vlasi napominje da Priština u Brisleu neće razgovarati o "državnom statusu Kosova jer je ono definitivno država do sada priznata od 115 zemalja članica UN, kao ni o teritorijalnom integritetu i granicama jer su definitivne, te o unutrašnjoj ustavnoj strukturi Kosova kao suverene države, jer se o tome ne pregovara sa drugom državom".

"Pozicija srpske strane prilično je konfuzna. U Beogradu ne poriču da je Kosovo država, ali kažu da je Srbija neće priznati. Aleksandar Vučić stalno ponavlja da je Srbija za kompromis, ali ne kaže po čemu i o čemu", kazao je Vlasi.

Mišljenja je da je "Ahtisarijev Plan", u okviru kojeg je proglašena nezavisnost Kosova, poslednja linija kompromisa koju je Priština prihvatila.

Vlasi tvrdi da Priština Beogradu ništa ne duguje i da ne stoji izjava predsednika Srbije Vučića "da ne može jedna strana (Kosovo) da dobije sve, a druga (Srbija) da gubi sve".

Prema njegovim rečima, jedino oko čega se sada slažu i Priština i Beograd i Brisel jeste da razgovori treba da se privode kraju.

Vlasi kaže da se tokom predstojeće runde dijaloga u Briselu "ništa posebno neće desiti.

"Kosovska strana će saopštiti jasnu poziciju po pitanjima koje sam naveo", rekao je Vlasi, prenela je RTK2 na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: