"Ako se nešto ne promeni, najavljujemo novu blokadu"

Zbog bahatosti vozača koji dolaze do splavova na Savskom keju, građani su u subotu, uz policijsko obezbeđenje, blokirali pristup obali kod Beogradskog sajma.

Izvor: Beta

Nedelja, 15.07.2018.

08:20

Ilustracija: Thinkstock

Međutim, odmah po okončanju protesta u 23:00 sata, "nelegalni auto-put je odmah uspostavljen, naočigled prisutnih nadležnih službi", saopštilo je Udruženje građana "Ulice za bicikliste".

Povod za protestni skup "Naša staza, a ne vaš parking!", bilo je to što je prošle nedelje jednu biciklistkinju, na bicklističkoj stazi uz Savu kod Sajma, udario džip koji je pobegao. Policija je primila prijavu, na čemu je taj slučaj zasad i ostao.

Od kako je zbog "Beograda na vodi" više ugostiteljskih splavova premešteno na kej kod Sajma, šetalište je postalo "auto-put bahatih, gde je bezbednost šetača i biciklista alarmantno ugrožena" jer "vozači svoje automobile ne žele da parkiraju na legalnom parkingu Beogradskog sajma, već 'moraju' da ih dovezu tik do splavova", navelo je udruženje.

"Ulice za bicikliste" ukazuju da, "iako na šetalištu nije dozvoljen saobraćaj, ni parkiranje, praksa se i dalje nastavlja, i očigledno je da nadležni nemaju nameru da se bave ovim problemom".

Ukoliko se to ne promeni, udruženje najavljuje novu blokadu, "jer je bezbednost građana ugrožena i samo je pitanje vremena kada će se na ovom mestu desiti ozbiljniji incident ili nezgoda zbog nepostupanja nadležnih instanci", piše u saopštenju.

"Naša ideja nije da ometamo ljude koji dolaze u provod, već da ukažemo da na par desetina metara od splavova imaju ogroman sajamski parking koji stoji neiskorišćen", navelo je udruženje uoči protesta.

Udruženje "Ulice za bicikliste" se obraćalo nadležnima zbog tog problema, ali su oni, piše u saopštenju, "odbili da postupaju i da zabrane saobraćaj na keju jer 'niko nije nadležan za taj deo' ".

Na tom mestu, kao i kod Kule Nebojša pod Kalemegdanom, i na Savskom nasipu u Novom Beogradu, "ista je matrica prepuštanja obale bahatim pojedinicima koji su u sprezi sa bezbednosnim strukturama, dok gradske službe zabijaju glavu u pesak i dozvoljavaju nelegalno parkiranje", ukazalo je udruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: