UN: Alžir šalje migranate u Saharu da tamo umiru

Vlada Alžira nastavila je sa praksom proterivanja migranata u Saharu da bi tamo umrli, rekao je šef organizacije UN za migracije (IOM) u Nigeru Đuzepe Loprete.

Izvor: Beta

Subota, 14.07.2018.

15:12

UN: Alžir šalje migranate u Saharu da tamo umiru

On navodi da su 391 osobu ostavili da luta po nekim od najnegostoljubivijih predela u svetu usred leta.

Loprete je na Tviteru naveo da su migranti iz 16 zemalja ostavljeni na granici s Nigerom.

Agencija Asošiejted pres (AP) je prošlog meseca javila da je Alžir od maja prošle godine ostavio više od 13.000 migranata u pustinji Nigera i Malija, koji su zatim morali da hodaju ili umru pod ogromnom vrućinom.

Nekoliko nedelja nakon izveštaja AP, delovalo je da su takva proterivanja obustavljena. Kancelarija IOM u Maliju je saopštila da deluje da inače tajnovita alžirska vlada pokušava da prenosi kuda se migranti kreću. Nasuprot tome, jedan humanitarni radnik s vezama u Alžiru rekao je da vlada okuplja migrante i zatvara ih.

IOM je bila primorana da pronalazi migrante u pustinji, a mnogi od njih su AP-u rekli da su na putu izgubili neke saputnike koji su umrli.

Alžir ima sporazum s Nigerom da građane Nigera u konvojima deportuje do Agadesa. Međutim, migranti iz drugih zemalja koji su hvatani u brojnim racijama se kamionima prevoze na 15 kilometara od najbliže vode i naređuje im se da idu kroz neke od najnegostoljubivijih terena na svetu, gde leti temperature često prelaze 40 stepeni.

Afrička unija, iz čijih članica dolaze mnogi od proteranih migranata, zahtevale su da Alžir prestane da ostavlja ljude da umru u pustinji. Takvu praksu su osudile i UN. Alžirska vlada to nikada nije priznala. Ubrzo nakon izveštaja AP o proterivanju u pustinju, vlada je pozvala lokalne novinare da posete prihvatne centre za migrante i tvrdila da je to dokaz o humanom postupanju prema njima.

Međutim, novinarima nije bilo dozvoljeno da idu dalje od centara u kojima se migranti drže pre proterivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: