Albanci iz Preševske doline traže prava kao Srbi na KiM

Skupština albanskih odbornika, tri opštine juga centralne Srbije, usvojila je "Političku deklaraciju".

Izvor: Tanjug

Subota, 14.07.2018.

13:36

Albanci iz Preševske doline traže prava kao Srbi na KiM

Tok deklaracijom traži se od privremenih kosovskih institucija i vlasti u Beogradu da u dijalog o normalizaciji odnosa bude uključen i, kako kažu, politički status Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, teritorije koju oni nazivaju "Preševska dolina".

To rešenje oni vide primenom, kako kažu, principa reciprociteta sa pravima Srba na severu "Republike Kosova", stoji, između ostalog, u tom dokumentu.

Oni smatraju da bez rešavanja prava Albanaca u "Preševskoj dolini" ne može, kako kažu, biti stvarne normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Traže i da ih u briselskom dijalogu zastupa predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači, navodi se u deklaraciji koja je podeljena medijima nakon skupštine albanskih odbornika u Bujanovcu.

Oni zapravo traže da rukovodstvo privremenih kosovskih institucija, Tači, čiji legitimitet u dijalogu osporava kosovska opozicija, i Ramuš Haradinaj, budu zastupnici njihovih interesa u Briselu, koji bi im, kako smatraju, obezbedili isto "ono što Srbija traži za srpsku manjinu na Kosovu i Metohiji".

Albanci juga centralne Srbije tvrde da su manjina koja je u Srbiji najviše diskrimisana i da su navodno "žrtva" neslaganja Beograda i Prištine.

Sudeći prema ranijim izjavama albanskih odbornika, zahtev da im se obezbede pođednaka prava koja imaju Srbi na severu Kosova, Albanci tzv. "Preševske doline" očekuju da budu uključeni na visoke pozicije u Vladi Srbije.

Tako je na današnjoj skupštinu usvojen i zaključak kojim oni traže "punu realizaciju kolektivnih prava Albanaca u skladu sa, kako navode, najvišim standarima predviđenim međunarodnim dokumentima UN, EU i Saveta Evrope i "dobrom praksom Olandskih ostrva, Južog Tirola i Kosova".

Takođe traže i suštinsko povećanje kontinuiranog monitoringa od međunarodne zajednice radi, kako navode, realne procene položaja Albanaca "Preševske doline".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: