Novi spor Malte i Italije oko migranata?

Italija smatra da bi Malta trebalo da spasi i preuzme 450 migranata sa broda na Mediteranu i pruži im utočište, naveli su italijanski zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.07.2018.

23:49

Novi spor Malte i Italije oko migranata?
Foto: Tanjug/AP/Chris Manigion

Italijanski ministar saobraćaja Danilo Tonineli objavio je na svom Tviteru da je brod sa 450 migranata, satima kružio u vodama Malte na Mediteranu tražeći pomoć i dodao da po "zakonu mora, Malta je dužna da pošalje svoje brodove i otvori svoju luku".

On je dodao i da italijanska Obalska straža može da pomogne ukoliko je neophodno, ali da Malta mora "da obavi svoju dužnost".

I italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da brod ne može da pristane u Italiji.

Sa druge strane Malta je saopštila da se ribarski brod sa oko 450 migranata nalazi u vodama Italije i da nije na malteškim vlastima da sprovode spašavanje.

Malteško Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da se brod nalazio 53 nautičke milje od Lampeduze, ostrva blizu Sicilije i 110 nautičkih milja od Malte, u trenutku kada je rimski centar za koordinaciju spasavanja obavestio o tome vlasti na Malti.

Ministarstvo je navelo i da su se migranti na brodu izjasnili da žele da idu na Lampeduzu i da, budući da je brod na otvorenom moru, "nisu mogli da im kažu šta da rade".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: