Oštre reakcije iz Nemačke, a premijerka Mej – "pristojno"

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas kritikovao je američkog predsednika Donalda Trampa zbog komentara o njihovoj zemlji i evropskim saveznicima.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 13.07.2018.

16:07

Oštre reakcije iz Nemačke, a premijerka Mej –
Tanjug / AP

Mas je u intervjuu za nemački nedeljnik Špigl rekao da su Trampovi verbalni napadi na Nemačku ugrozili bezbednost Zapada. "Evropa ne može prihvatiti da se zbog užitka provokativnosti namerno oštećuje ono što je godinama stvarano", rekao je Mas.

Tramp je u sredu na doručku s generalnim sekretarom NATO rekao da je novi ruski gasovod "zarobio" Nemačku.

"Mi nismo zarobljenici, ni Rusije ni Amerike", rekao je Mas za Špigel.

Njegov prethodnik Zigmar Gabrijel rekao je za Špigl da "Tramp ugrožava mir u svetu namerno deleći Alijansu i ne obraćajući pažnju na njene vrednosti.

Britanska premijerka Tereza Mej pristojno je izrazila neslaganje sa američkim predsednikom Donladom Trampom u vezi trgovinskog sporazuma između SAD i Velike Britanije kada Britanija napusti Evropsku uniju.

Mej je izjavila da njen plan "obezbeđuje platformu za Donalda i mene" da postignemo "ambiciozni" trgovinski sporazum, preneo je AP.

Ona je pohvalila jačinu američko-britanskih odnosa, ali je uz blagi prigovor rekla "naša je odgovornost da obezbedimo da transatlantsko jedinstvo potraje".

Britanski dnevnik "San" objavio je intervju sa Trampom u kojem je američki predsednik kritikovao "meku" bregzit strategiju Tereze Mej i istakao da će njen plan "verovatno ubiti" američko-britanski trgovinski sporazum.

U kontroverznom intervjuu Tramp je rekao da će bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson, koji se ne slaže sa premijerkom o bregzitu i koji je podneo ostavku ove sedmice, "biti odličan premijer" i dodao "Mislim da on ima ono što je potrebno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: