Budi se vulkan ispod Bavarske?

Sve učestaliji zemljotresi u trouglu Bavarske, Saksonije i Češke, povod su geofizičarima da se zapitaju da li se budi vulkan ispod nemačke pokrajine Bavarske.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2018.

12:31

Budi se vulkan ispod Bavarske?
Ilustracija: Getty Images

"Registrujemo pojačanu aktivnost", potvrdio je Torsten Dam iz nemačkog centra za geo-istraživanje u Potsdamu nemačkom listu "Fraje Prese". Ukazao je i da zemljotresi postaju snažniji i da se cikličnost smanjuje.

Samo tokom proleća registrovano je više od 1.000 potresa tla, pri čemu se u većini slučaja radi o mikropotresima, ali jedna desetina je mogla i da se oseti. „Mislimo da posmatramo buđenje jednog vulkana“, kaže on i dodaje da na to ukazuje više stvari među kojima i činjenica da se u Egerer basenu puni rezervoar magme.

„Već tri decenije merenja u ovom regionu pokazuju rastući intenzitet. Pošto se radi o sporim procesima to je relativno kratko vreme“, objašnjava Dam.

Njegovu tezu potkrepljuje i činjenicom da se aktivnosti tla od 1997.sve više šire.

Sa senzorima na dubini od 400 metara Dam i njegov međunarodni tim želi da istraži događanja ispod tla. „Time ćemo imati šansu da registrujemo i slabe mikropotrese i bolje i dublje slušamo tlo“, objasnio je Dam dodajući da se nada da će još ove godine započeti potrebna bušenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: