"Opsadno stanje" u Finskoj pred događaj godine

Finska vlada pripremila je niz bezbednosnih mera uoči susreta američkog i ruskog predsednika u Helsinkiju 16. jula.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2018.

11:29

Getty Images

Jedna od tih mera je privremeno obnavljanje pogranične kontrole na unutrašnjim granicama kako bi osigurala bezbednost tokom susreta Vladimira Putina i Donalda Trampa, saopštila je finska Vlada, a prenosi Sputnjik. "Pogranična kontrola unutrašnjih granica će početi u petak 13. jula u podne i završiti se u utorak u podne 17. jula", navodi se u saopštenju.

Finska Vlada je precizirala da je svrha ovih mera kontrola koliko strani državljani koji putuju u Finsku ili napuštaju zemlju poštuju zakon i identifikacija lica koja bi mogla da predstavljaju pretnju.

Takođe se navodi da će posebna pažnja biti posvećena aerodromu Helsinki-Vanta i lukama Helsinki i Turku. Svi putnici treba da budu spremni za moguću graničnu kontrolu i praćenje imigracije na unutrašnjim granicama.

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp sastaće se u Helsinkiju 16. jula. Kremlj je ranije objavio da će na samitu lideri dveju zemalja razmatrati perspektive daljeg razvoja odnosa i aktuelna međunarodna pitanja.

Sastanak u Helsinkiju biće prvi susret Putina i Trampa u punom formatu. Pre godinu dana oni su se sreli u Hamburgu na marginama samita G20, a zatim kratko razgovarali u novembru 2017. godine na samitu ASEAN-a u Vijetnamu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: