AP: Haotično svedočenje agenta FBI

Specijalni agent FBI Piter Strak čije su poruke iz 2016. godine podgrejale sumnju u njegovu nepristrasnost, odbacio je u Kongresu SAD tvrdnje republikanaca.

Izvor: B92

Petak, 13.07.2018.

00:36

AP: Haotično svedočenje agenta FBI
Getty Images

Oni su ga optužili da je nastojao da spreči pobedu predsednika Donalda Trampa na izborima, navodeći da politika nikad nije uticala na njegov rad.

Strakovo ime pomenuto je sredinom juna u izveštaju Ministarstva pravde SAD o bivšem direktoru FBI Džejmsu Komiju, u kojem se navodi razmena poruka između Straka i advokatice Biroa Lize Pejdž s kojom je bio u vezi. Oboje su bili deo istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera o mešanju Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. i o eventualnoj povezanosti Trampovog izbornog štaba s Rusima.

Kada je Pejdž 2016. godine pitala u poruci Straka da li će Tramp pobediti na izborima, on joj je odgovorio: "Ne. Neće. Sprečićemo to."

Svedočeći pred Odborom Predstavničkog doma za pravna pitanja, Strak je danas rekao da taj komentar ni na koji način nije bio nagoveštaj da će on ili FBI preduzeti akciju u cilju uticanja na ishod izbora, navodi Asošiejted pres.

Strak je insistirao da je ta poruka usledila posle Trampove "užasne, odvratne" uvrede na račun porodice poginulog američkog vojnika, i da je njom samo izrazio svoj stav da Amerikanci neće izabrati za predsednika nekog ko "pokazuje takvo ponašanje".

"To ni u kom slučaju nije bio nagoveštaj da ćemo ja ili FBI preduzeti bilo kakvu akciju da nepropisno utičemo na izborni proces u korist bilo kog kandidata", kazao je Strak.

Neke demokrate su aplaudirale pošto je Strak završio izlaganje.

Današnje saslušanje Straka pretvorilo se u jednom trenutku u haos pošto su republikanci zahtevali da on odgovori na pitanja o istrazi navodnog mešanja Rusije u predsedničke izbore.

Kongresmeni Republikanske i Demokratske stranke vikali su jedni na druge pošto je predsednik Odbora za pravna pitanja Robert Gudlet rekao da Strak mora da odgovori na pitanja republikanaca i da će u suprotnom prekinuti saslušanje.

Strak je kazao da ne može da odgovori na pitanje o početnim fazama istrage FBI o mešanju Rusije jer je ona još u toku i zato što je od Biroa dobio instrukcije da to ne čini.

Demokrate su protestovale pošto je Gudlet više puta tražio od Straka da odgovori.

U jednom trenutku, Gudlet je rekao Straku da može da se konsultuje jedino sa svojim advokatom, a ne i sa zastupnikom FBI. Gudet je na kraju dozvolio nastavak saslušanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: