Kitarović: Napeto zbog Trampa, razočarana zbog BiH

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da je samit NATO-a bio vrlo uspešan.

Izvor: Tanjug

Petak, 13.07.2018.

00:07

Kitarović: Napeto zbog Trampa, razočarana zbog BiH
Getty Images

Dodala je i da je “povremeno bilo vrlo napeto” zbog insistiranja predsednika SAD Donalda Trampa da se ubrza povećanje izdvajanja za odbranu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se NATO konačno fokusirao i na svoje južno krilo, a ne samo na istok, jer s juga dolaze mnoge pretnje, poput dolaska terorista i radikalnih grupa koje bi radikalizovala naša društva u bilo kojem pravcu, prenosi Hina.

"Zato je važno širenje NATO-a, Makedonija je konačno dobila pozivnicu i želimo da se postupak njenog pristupanja završi što pre", rekla je Grabar Kitarović, dodajući da je razočarana što ponovo nije aktiviran Akcijski plan za Bosnu i Hercegovinu.

Ona je rekla da je Trampov zahtev da članica izdvajaju četiri odsto BDP za odbranu bilo iznenađenje jer postoji dogovor o dva odsto do 2024. godine.

Navela je i da je razgovarala i s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali više o regionalnim pitanjima, posebno o stanju u BiH i izborima koji se ove jeseni tamo održavaju, kao i o odnosima Hrvatske i Srbije.

Grabar Kitarović je dodala da je u vezi s pitanjem migracija potrebno strpljenje, da bi to čak moglo postati i egzistencijalno pitanje Evropske unije ukoliko dođe do daljeg razdora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: