"Nikad se ne zna kad može da se postane alergičan na ujed"

Ubodi pčela i stršljena odneli su dva života u svega pet dana.

Izvor: Prva

Petak, 13.07.2018.

19:56

screenshot/Prva

Takve vesti, nažalost, nisu novina, jer od ovih insekata godišnje strada i po nekoliko ljudi.

Deca, mladi, stari umiru nakon samo jednog uboda, jer pravila ko će postati žrtva - nema.

“Nikad se ne zna kad čovek može da bude alergičan od pčela, pa i ja sam ne znam kad može da mi se desi da ću primiti tu alergiju, jer može i stotohiljadita pčela da me opiči i da postanem alergičan, zato treba se uvek zaštititi, bolje se zaštititi nego da vam se desi nešto”, rekao je pčelar Dušan Kukić.

Kako se zaštititi, osim pčelara, znaju i oni kojima priroda gotovo da je stanište.

Nijedan izviđač neće ići tamo gde ima košnica, niti sa sobom nositi slatkiše, sokove i sve ono što ove insekte može da privuče.

Ukoliko ipak do ujeda dođe…

“Postupa se vrlo hitno i organizovano. Dakle, hladna obloga na mestu ujeda i hitna služba ili najbrža neka mogućnost transporta”, navodi Vladimir Popović iz Saveza izviđača Srbije.

Pozivanje hitne pomoći, logično, obavezno je u ovim situacijama. Međutim, važno je da i oni koji su svedoci, ne posmatraju nemo, nego da odmah masiraju srce onima koji su se našli na meti. I ne samo to.

“Ako dođe do ujeda, prvo što možemo da uradimo to je da rashlađujemo to mesto. Taj famozni led stavljamo na mesto ujeda, tako da onemogućimo širenje tog toksina dalje, da ne sužavaju se krvni sudovi i taj otrov ostane na tom mestu uboda”, navela je Biserka Obradović, specijalista opšte medicine.

U Americi godišnje 50 uboda bude smrtonosno. Za Srbiju preciznih podataka nema, ali sve i da je jedan život u pitanju - mnogo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: