"Oni koji strahuju od Rusa kažu – 'došao, video, pobedio'"

Istočne članice NATO su prihvatile poruke Donalda Trampa sa samita NATO, koje su uznemirile mnoge na Zapadu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.07.2018.

21:25

Getty Images / Matt Cardy / Stringer

Kako navodi agencija AP, "zastrašujuća retorika američkog predsednika", naišla je na pozitivne reakcije u državama koje strahuju od "ruske agresije".

Od Poljske i malih baltičkih zemalja, pa sve do Rumunije, istočni lideri pozdravili su insistiranje Trampa da 29 članica Alijanse izdvaja više novca za svoju vojsku, za šta su se i zalagali nakon što je Rusija ušla u sukob s Gruzijom 2008. i Ukrajinom 2014. godine.

"Došao je, video, pobedio", ocenila je poljska državna televizija TVP.

Kako navodi u komentaru, "nasuprot kritikama i strahovima, Trampovo brutalno iskreno ponašenje nije slomilo jedinstvo NATO, već je mobilisalo njegove članice na dalje aktivnosti, koje su ojačale organizaciju".

Ministar spoljnih poslova Litvanije Linas Linkevičius napisao je na svom nalogu na Tviteru "snaga je izbor, nije data".

"Još jednom NATO samit nas je približio i ojačao. Mi smo odlučni, posvećeni zajedničkoj odbrani, pravednoj podeli tereta", naveo je Linkevičius.

Mnogi u regionu su, takođe, pozdravili Trampov uvodni govor u kojem je kritikovao Nemačku zbog projekta gasovoda iz Rusije koji je, kako tvrdi američki predsednik, napravio od Berlina "zarobljenika" Rusije.

Tramp je tokom dvodnevnog samita NATO u Briselu, koji je u četvrtak završen, izneo niz oštrih kritika na račun saveznika, pre svega zbog neizdvajanja dva odsto BDP za troškove odbrane.

Naročito je bio oštar prema nemačkoj vladi koju je optužio da je pod "totalnom kontrolom" i "zatočenik" Rusije zbog gasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: