Sklapa se priča: Kako su deca uopšte preživela u pećini

Nakon što se završila dramatična akcija spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz poplavljene pećine na severu Tajlanda, polako se zaokružuje cela priča.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.07.2018.

09:54

Sklapa se priča: Kako su deca uopšte preživela u pećini
Tanjug/AP

Svi su se pitali kako su dečaci i njihov trener uopšte uspeli da prežive devet dana u tami pećine, odnosno do trenutka kada su spasioci uspeli da ih pronađu i dopru do njih. Odgovor na to pitanje danas daje BBC. Kako navodi britanski javni servis, dečaci su pili kapi vode koja je kapala sa zidova pećine.

Jeli su komadiće rođendanskog kolača koje je neko od njih poneo sa sobom, a ostali su smireni zahvakljujući meditaciji, koja im je davala nadu da će biti pronađeni i spaseni. Napor njihovog trenera, čiji je nadimak Ake, je ono što ih je održalo jakim i smirenim tokom 17 dana provedenih u poplavljenoj tajlandskoj pećini, piše BBC. Ake je bivši budistički monah, te je u pećini učio dečake meditaciji kako bi se izborili sa stresnom situacijom.

Komandant tajlandskih Foka, kontra-admiral Arpakorn Jukongkaev rekao je da je Ake tehnike meditacije koristio ne samo da umiri dečake ali i da oni "što je manje moguće" koriste vazduh u pećini.
Tanjug/AP
Komandant Foka ispričao je da je "nada postala realnost" kada je krenulo uspešno spasavanje 12 dečaka i trenera iz pećine Tam Luang. "Imali smo malu nadu da su možda živi ali smo to morali da uradimo, jednostavno smo morali da idemo napred", rekao je kontra-admiral.

Kontraadmiral je govorio i o Samanu Gunanu, roniocu koji je u akciji spasavanja izgubio život. Bio je u mornarici, ali je penzionisan nekoliko godina. Za spasilačku misiju prijavio se dobrovoljno. On je rekao da je misija bila veoma rizična jer je ronjenje bilo u uslovima u kojima niko ranije nije video. Tokom akcije spasavanja poginuo je ronilac-volonter Saman Gunan, za kojeg je komandat Foka rekao da je veoma požrtvovan i da je njegova žrtva veoma časna.

"Ljudi na Tajlandu, a i širom sveta ga veoma poštuju. Mi nismo heroji. Radimo samo ono što je u našoj moći, ali jedna stvar koju ne možemo da uradimo je da izneverimo ljude", zaključio je Arpakorn Jukongkaev.

U trodnevnoj akciji spasavanja, najpre su u nedelju izvučena napolje četiri dečaka, potom u ponedeljak četiri i na kraju, u utorak, preostala četiri dečaka i njihov trener.

Svih 13 preživelih nalazi se u bolnici u gradu Čijang Raj pod nadzorom tima lekara i uspešno se oporavljaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: