Izveštaj Britanaca o Balkanu: Rusi, Kinezi, Turci...

Spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu na Zapadnom Balkanu koga je EU zapostavila u poslednjih deset godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

22:23

Izveštaj Britanaca o Balkanu: Rusi, Kinezi, Turci...
Ilustracija: Thinkstock

To se navodi u izveštaju britanskog Komiteta za spoljne poslove, uz navode da je ruski uticaj slab, zbog slabog ekonomskog prisustva, u odnosu na kineski i turski.

Dodaje se i da je uprkos tome Rusija sposobna da iskoristi regionalne probleme i ugrozi regionalni napredak ka miru i članstvu u EU i NATO.

”Jedna od najvećih pretnji je povećano rusko prisustvo, što se moglo videte pri pokušaju državnog udara u Crnoj Gori. To je lukav priper ruskog apetita za rizikom i spremnost za stvaranje smetnji. Mediji su preneli da lokalna policija u Srpskoj kupuje oružje iz Rusije. Time se podstiče strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u BiH”, navodi se.

Dodaju se i mišljenja pojedinih stručnjaka – navode da Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu, te da su dobri u pogoršavanju loših situacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: