EU nam možda malo olakša, Hrvati neće moći da ucenjuju

Evropska komisija sprema izmenu o pristupnim pregovorima sa kandidatima za članstvo u EU, po kojoj više neće biti potrebna jednoglasna odluka svih članica EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

10:16

EU nam možda malo olakša, Hrvati neće moći da ucenjuju

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, umesto da se o prijemnim pregovorima jednoglasno saglase sve članice EU po novom predlogu bilo bi dovoljno da to učini kvalifikovana većina, što znači da bi one zemlje koje blokiraju kandidata za članstvo u EU mogle biti preglasane.

Večernji list piše da će do toga doći zbog toga što poučena nizom loših iskustava, između ostalog i primerom Hrvatske, koja je pokušavala (ali nije uspela) da blokira pristupne pregovore Srbije na temi prilaznih merila u poglavlju 23. o pravosuđu. Zato je, smatra se, potrebno reformisanje sistema glasanja u Savetu EU tako da se odredi niz tema u spoljnoj i bezbednosnoj političi EU za koje više neće biti potrebna jednoglasna odluka država članica, nego kvalifikokvana većina.

Ali, nije bilo poznato, piše dalje Večernji, da se razmišlja i o tome da ta reforma načina glasanja obuhvati i politiku proširenja.

"Ne, dakle, samu konačnu odluku o primanju novih članica, za šta će uvek biti potrebna jednoglasnost, koja podrazumeva da svaka država članica ima i mogućnost veta. Ali za neke korake u pristupnim pregovorima Komisija bi, dakle, mogla predložiti sistem odlučivanja kvalifikovanom većinom, koja podrazumeva da je za prolazak neke odluke nužna podrška najmanje 55 posto država članica koje pokrivaju najmanje 65 posto ukupnog stanovništva EU", precizira list.

U takvom odlučivanju, na primer, navodi se, Hrvatska ne bi mogla uložiti veto na neka prelazna ili završna merila za Srbiju tokom njenih pregovora sa EU, niti bi, u drugom primeru, Grčka to mogla činiti Albaniji i slično. Ultimativni veto, na odluku o ulasku u članstvo, ipak bi ostao, navodi Večernji.

"Uvek ću biti sklon tome da za konačnu odluku o pristupanju neke države u punopravno članstvo u EU treba jednoglasna odluka postojećih država članica. Ali za mnoge manje korake na tom putu, tokom pristupnih pregovora, možemo predložiti da više ne bude potrebna jednoglasna, već odluka kvalifikovane većine u Savetu EU. To je još uvek predmet rasprave, ali to je naš cilj", rekao je Han za zagrebački dnevnik, koji je, inače, u EK zadužen za portfelj pregovora o proširenju i odnosa sa susedima EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: