"A šta je duša...?"

Zatvoreno je jedno poglavlje istorije Beograda, ili bolje čitava knjiga, pisana 134 godine - Glavna železnička stanica je prestala da radi.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Tanja Valić
Foto: Tanjug/Tanja Valić

To piše jedan grčki novinar i dugogodišnji žitelj glavnog grada.

"Duša jednog mesta žrtvovana je na oltaru profita", nastavlja on i interpretira: " 'Daćemo novu dušu tom mestu' - rekao je arapski princ, investitor, koji obećava da će izgraditi mali Dubai na desnoj obali reke Save".

"A šta je duša, siroti moj vladaru? Gomila betona, čelika i stakla?", pita grčki autor čitanog teksta na Fejsbuku, i sam odgovara: "Samo ako prisloniš uho na debele zidove ove zgrade, čućeš dušu koju ona nosi".

I nabraja: "Duša su pesme vojnika koji odlaze na balkanski front... jecanje majke koja se oprašta od dragocenog jedinca... poljubac voljene... konji koji uplašeni njište na peronu, predosećajuči opasnost... krv ranjenika koja natapa kameni pod... tihi vapaj oca koji preuzima kovčeg s telom svog sina..."

Duša je, piše on dalje, "i suza Roma - čistača dok u stanicu ulazi voz s nacističkim okupatorima... uplašene oči Jevreja koje poslednji put gledaju svoj grad kroz bodljikavu žicu na prozorima teretnih vagona... stid šefa stanice, koji pištaljkom označava polazak voza smrti... ćutanje s osećajem krivice sveštenika, prodavca, industrijalca koji prate kako taj voz odlazi..."

"Duša je i Crvena armija, partizani koji dolaze kao pobednici u grad... karavani mladih koji odlaze da počnu da grade san... staljinisti koje odvode do tamnica... migranti koji odlaze za Nemačku... ali i oni koji dolaze na odmor s punim koferima odeće i čokolade za decu koju su ostavili s babom i dedom...", piše u tekstu.

"Deo duše te stanice su i grčki studenti krajem 1970-ih i početkom 1980-ih koji su se verali u vagone "Akropolis ekspresa" obično noseći po kutiju banana i čežnju za domovinom".

"Duša su još i sitni lopovi, taksisti - prevaranti, korumpirani policajci i prostituka Slavka koja je pecala mušterije na istočnom ulazu!", nabraja autor.

"Sve to zajedno i još toliko čini dušu, a ko god mi ne veruje, neka samo prisloni uho na zid stanice i osetiće!" - piše na kraju teksta na Fejsbuku povodom zatvaranja Glavne železnilke stanice Beograd.

Društvo

strana 1 od 165 idi na stranu