Direktorka pred smenom; Kolektiv: Puna podrška direktorki

Zaposleni u Osnovnoj školi “Momčilo Živojinović” u Mladenovcu su se oglasili saopštenjem zbog najavljene smene direktorke te ustanove.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

18:25

Direktorka pred smenom; Kolektiv: Puna podrška direktorki
Ilustracija: Thinkstock

U saopštenju se upućuje poziv na javni skup ispred škole zakazan za subotu u 12 sati, da bi, kako se navodi, iskazali podršku i odbranili principe.

Saopštenje za javnost radnika OŠ "Momčilo Živojinović" (Mladenovac)

“Danas je u Osnovnoj školi „Momčilo Živojinović“ održan Zbor zaposlenih radnika. Zbor je održan povodom nastale situacije, a u vezi sa zahtevom za zakazivanjem vanredne sednice Školskog odbora (u daljem tekstu: ŠO) na kojoj će biti jedina tačka dnevnog reda - preispitivanje poverenja rada direktorke škole, Vesne Vlajić. Zboru radnika škole prisustvovalo je preko 80 od 140 zaposlenih, što je većina kolektiva. U obzir treba uzeti činjenicu da je u toku godišnji odmor zaposlenih radnika, te mnogi nisu u Mladenovcu. Radnici škole su tražili da im se obrati direktorka škole Vesna Vlajić, kako bi se upoznali sa nastalom situacijoj koja se u u vezi škole odvija od 4. jula 2018. godine. Naime, 3. jula 2018. godine održana je sednica Nastavničkog veća. Većina zaposlenih radnika dobilo je rešenje za godišnji odmor. Nakon održanog Nastavničkog veća održane su redovne sednice Saveta roditelja škole i ŠO. Na ovim sednicama nisu usvojena strateška dokumenta koja su se ticala škole i školskog života. Zašto? Na Sednici nisu bili prisutni Jelica Gigov (koja se u poslednje tri godine ne pojavljuje na sednicama ŠO) Jovan Glišić, Radoslav Stojić, Andrej Nikolić, koji je opravdano bio odsutan i Ivana Maričić. Na ovoj sednici usled nedostatka kvoruma, nije doneta odluka kojom se školi dodeljuju sredstva neophodna za nabavku tablet računara i interaktivnih tabli, pa su tako bespotrebno sabotiran rad škole i blokiran rad ŠO. 6. jula 2018. godine Jelica Gigov, članica ŠO iz redova lokalne samouprave, podnela je zahtev za održavanje vanredne sednice, na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti preispitivanje poverenja rada direktora”, navodi se.

Takođe, navedeni su i razlozi za nepoverenje direktorki.

“To je zatraženo, kako je navedeno, zbog 1. Nepravilnosti u prijemu radnika 2. Nepravilnosti u izdavanju školskog prostora 3. Nepravilnosti u odabiru izvođača cene za ekskurzije 4. Nepravilnosti u formiranju cene za proslavu Drugarske večeri 5. Neprisustvovanje predsednika sindikata i članova Učeničkog parlamenta sednicama odbora Školski odbor ima devet članova, tri člana izabrani od strane Nastavničkog veća, tri člana iz lokalne samouprave, tri člana iz Saveta roditelja škole. Iz Nastavničkog veća zahtev za sazivanje vanredne sednice nisu potpisali Bojana Vukomanović, Mirjana Prešić i Danijela Stankić. Iz lokalne samouprave Zahtev za sazivanje vanredne sednice potpisali su Jelica Gigov, Radoslav Stojić i Jovan Glišić. Iz Saveta roditelja škole zahtev su potpisali Andrej Nikolić, Ivana Maričić i Sanja Radosavljević. Na kraju, šest članova ŠO je potpisalo Zahtev za sazivanjem vanredne sednice, a tri člana su bila protiv”, dodaje se.

Kako se navodi, kolektiv Osnovne škole „Momčilo Živojinović“ dao je punu podršku direktorki, Vesni Vlajić.

“Vesna Vlajić, direktorka OŠ "Momčilo Živojinović", izabrana je 2007. godine za direktorku škole odlukom Nastavničkog veća. Nakon toga je ubedljivo reizabrana dva puta. Legitimno i legalno rukovodi najvećom školom u Mladenovcu i jednom od najvećih na teritoriji Grada Beograda. Ima iskren i profesionalan odnos prema zaposlenima, učenicima i roditeljima i pokušava da ljudski izađe u susret svakome. Bavi se isključivo svojim poslom i ne dozvoljava da škola postane mesto uticaja dnevne politike. Direktorka škole Vesna Vlajić i zaposleni godinama smo opterećeni stalnim prijavama, inspekcijama i anonimnim predstavkama - zbog kojih ispašta ceo kolektiv. Na Zboru je istaknuto da je pokušaj smene bahat, nelegalan i nelegitiman. Povodom obrazloženja za razrešenje direktorke, kolektiv javno saopštava da su iznete neistine. 1. prijem radnika (tri godine traje zabrana zapošljavanja i zakonska procedura se sprovodi i evidencija postoji) 2. Izdavanje školskog prostora (ŠO donosi odluku o izdavanju školskog prostora. Dokumentacija postoji i novac na računu škole) 3. Odabir izvođača i cene za ekskurzije (Odluku o izvođenju ekskurzije, rekreativne nastave donosi transparetno Savet roditelja, koga čini 54 člana, dok direktor samo potpisuje odluku) 4. formiranju cene za proslavu Drugarske večeri (ispoštovana zakonska procedura i zajednička odluka, potpisnik odluke Andrej Nikolić). 5. Neprisustvovanje predsednika sindikata i članova Učeničkog parlamenta sednicama odbora (predsednik sindikata redovno prisutan, članovima Učeničkog parlamenta uručivani pozivi, ali nemaju obavezu prisustva). Vanredna sednica Školskog odbora na kojoj će biti jedina tačka dnevnog reda - preispitivanje poverenja rada direktora škole, Vesne Vlajić, zakazana je za 16. jul 2018. godine u 18:00 časova. Članovi kolektiva OŠ „Momčilo Živojinović“ tog dana u prostorijama škole se okupljaju u 17:30 časova. Zbog svega ovog navedenog kolektiv osnovne škole „Momčilo Živojinović“ daje punu podršku direktorki škole Vesni Vlajić”, navodi se u saopštenju kolektiva OŠ “Momčilo Živojinović”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: