"Voleo je Kosovo... Naknadno sam saznala da je ubijen"

Novinar Momir Stokuća je ubijen pre 19 godina, istrage nikada nije bilo, a danas podataka o tome nema ni u Euleksu, ni u Prištini, ni u Beogradu, piše UNS.

Izvor: UNS
Podeli
foto: Momir Stokuća, UNS
foto: Momir Stokuća, UNS

Stokuća je voleo fotografiju. Voleo je Kosovo. Začitan u stranice u jednog od retkih slobodnih medija početkom 90-ih, nedeljnik „Vreme“ odlučio je da ovom nedeljniku ponudi svoje fotografije. Kontaktirao je Goranku Matić, docentkinju i predavačicu na Departmanu za medije i komunikacije i Departmanu za digitalne umetnosti Fakulteta za medije i komunikacije, koja je u to vreme bila urednica fotografije u „Vremenu“.

“Poslao mi je slike jer je voleo nedeljnik „Vreme“. Tako smo stupili u kontakt, pa smo se čuli telefonom. Slao bi mi slike s vremena na vreme, a onda je jednom prilikom došao u Beograd, pa smo se i videli. To je bilo neposredno pred kosovski rat. Jasno je da je Momir Stokuća bio veliki ljubitelj fotografije. On je gajio veliku ljubav prema Kosovu. To se osetilo iz njegovih fotografija, jer je snimao život i jednako tretirao i Albance i Srbe. Nije pravio propagandne fotografije, već je bio pravi dokumentarista, hroničar svoje sredine. Osim toga, pravio je klasične novinske fotografije, snimao je sa događaja, pa je tako fotografisao i Slobodana Miloševića koji je u to vreme dolazio na Kosovo”, kaže za Udruženje novinara Srbije (UNS), Goranka Matić, koja je 17 godina bila urednica fotografije nedeljnika „Vreme“.

Ona ističe da je u fotografskom dokumentovanju svoje Prištine, Stokuća bio izvrstan.

“Tada je još bila analogna fotografija. On ih je sam pravio, razvijao je crno-bele fotografije i tako mi ih je slao. Sačuvala sam ih u svojoj dokumentaciji”, ističe ona.

Zahvaljujući toj dokumetaciji, Goranka Matić je na simboličan način otrgla Stokućine radove od zaborava i deceniju i po nakon što su napravljene, uramila ih i vratila na Kosovo. Danas se nalaze na zidovima Patrijaršijskog doma Pećke Patrijaršije.

“Skenirala sam te crno-bele fotografije, odnela ih u Pećku Patrijaršiju i stavila u Patrijaršijski dom. To je bilo u vreme kada je moj prijatelj Jovan Ćulibrk, danas vladika u Pakracu, bio vikarni episkop patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji. Nakanadno sam saznala da je Momir ubijen u svojoj kući u Prištini”, rekla je Goranka Matić.

Društvo

strana 1 od 165 idi na stranu