"Nema nikakvog 'američkog virusa' u vrtiću" / VIDEO

Beograd -- Vest da se "američki virus" pojavio kod mališana u Obrenovcu uznemirila je brojne roditelje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Međutim, epidemiolozi ističu da se nije pojavio nikakav novi virus, naročito ne "američki", već da je reč o poznatoj bolesti ruku, stopala i usta (Hand, Foot and Mouth Disease) koja je česta u dečjim kolektivima, brzo prolazi i uglavnom ne ostavlja posledice.

Direktor Doma zdravlja Obrenovac Bojan Pešić kaže za Tanjug da su pre mesec dana imali epidemiju lokalnog tipa u vrtiću "Veseljko", gde je od bolesti ruku, stopala i usta obolelo 22 dece, a epidemiolog Biljana Begović Vuksanović iz GZ Z Z da prvi put čuje da je uzročnik te bolesti nekakav "američki virus".

"Bolest ruku, stopala i usta jeste virusno oboljenje, ali prvi put čujem da je uzročnik nekakav 'američki virus'. Bolest izaziva virus iz grupe enterovirusa", kaže Begović Vuksanović za Tanjug.

Ona pojašnjava da se bolest najčešće javlja kod dece do pet godina i da je karakteriše osip po stopalima, rukama licu, te je zbog toga i dobila naziv bolest ruku, stopala i usta.

"Bolest obično prolazi sa blagim ili čak nikakvim simptomima. Može se javiti osip, malaksalost, gubitak apetita, gušobolja", pojašnjava Begović Vuksanović i navodi da se virus prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a da inkubacija traje tri do sedam dana.

U isto vreme kada je u obrenovačkom vrtiću "Veseljko" obolelo 22 dece, bila je epidemija i u vrtiću na Novom Beogradu gde je obolelo sedam mališana. Prošle godine u Beogradu su bile dve epidemije bolesti ruku, stopala i usta, a u 2016. godine sedam, uglavnom u predškolskim ustanovama.

strana 1 od 165 idi na stranu