Gradonačelnik: "Tiršova 2" za četiri - pet godina

Beograd -- Građevinski radovi na "Tiršovoj 2" trebalo bi da počnu u naredne dve godine. Cilj: Najsavremenija dečija bolnica za četri do pet godina, kaže gradonačelnik.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug, Dimitrije Goll
Tanjug, Dimitrije Goll

Prema rečima dr Zorana Radojičića, nova dečja bolnica biće u okviru Klinickog centra Srbije, u Deligradskoj ulici (ispod Infektivne klinike), na placu veličine oko jednog hektara. On za "Politiku" otkriva da se u ovom momentu rešavaju imovinskopravni odnosi.

On smatra da je veoma važno to što će vrhunska dečja bolnica biti samo 150 metara udaljena od porodilišta u Višegradskoj, u kojoj će se pratiti potencijalno rizične trudnoće.

Veoma brzo ćemo moći da zbrinemo bebe koje se rode sa najsloženijim anomalijama i čiji životi zavise od hirurške intervencije u prvim satima života. Pored toga, sjajna bolnica, Institut za majku i dete, nalazi se na novobeogradskoj strani pa je bilo važno pronaći lokaciju koja je sa ove strane reke, rekao je Radojičić.

Državni vrh sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na čelu i premijerkom Anom Brnabić saglasio se da je ovo izuzetno značajan projekat za zemlju i dali su konkretnu podršku već u startu za pronalazak najbolje lokacije, ističe dr Radojičić.

Prema njegovim rečima, ovo je period planiranja svih aspekata projekta, od prostora, opreme, do ključnih uskomedicinskih pitanja. Radojičić kaže da će insistirati da svaka faza bude temeljno i stručno urađena i da je to važnije od vremenskih odrednica.

Veliki broj stručnjaka različitih profila daće svoj sud o značajnim pitanjima, jer jedino ako dobro uradimo posao sada, nećemo imati problema u realizaciji. To će nam uzeti više vremena, ali daće rezultat koji želimo: dugoročno rešeno pitanje lečenja dece na najvišem nivou u Srbiji, istakao je Radojičić.

"Tiršova 2" je više od zgrade i savremene medicinske opreme, to je novi koncept lečenja dece. Reč je o pristupu medicini u kome su dete i porodica centar i oko koga se organizuje bolnica, rekao je on.

Politika navodi da se ovih dana završava tender za studiju izvodljivosti koja je uvod u detaljan građevinski projekat.

Studija izvodljivosti trebalo bi da bude gotova u narednih 10 meseci i daće odgovor na sva najznacajnija pitanja: kako da se prostor najbolje iskoristi, prilagode savremeni medicinski trendovi našoj medicine i potrebama dece.

Procenjuje se da bi izgradnja i opremanje klinike moglo da košta oko 54 miliona evra i novac za to je obezbeđen od Centralne evropske banke, naveo je list.

Društvo

strana 1 od 165 idi na stranu