"Nekada ne shvatamo kolika je snaga demokratije"

“Nekada ne shvatamo kolika je snaga demokratije”, kaže u ekskluzivnom intervjuuu za "Nedeljnik" Fransis Fukujama.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.07.2018.

08:00

"Nekada paničimo zbog malih neuspeha, a ne shvatamo kolika je snaga demokratije. Koliko je dobro živeti u zemlji koja je prosperitetna, nekorumpirana, koja je odgovorna svojim građanima. Previše često zaboravljamo na sve ono dobro što je donela globalizacija, i na to da svetu ide prilično dobro", rekao je u ekskluzivnom intervjuu za novi broj Nedeljnika jedan od najpriznatijih američkih intelektualaca Fransis Fukujama.

"Većina ljudi u Istočnoj Evropi rođena je posle pada Berlinskog zida i ne znaju kako je to živeti u autoritativnim državama, kako je to provesti ceo životni vek u komunističkoj diktaturi. Njihovi roditelji bili su pelcovani tim iskustvom, ali mladi nisu, i uzimaju demokratiju zdravo za gotovo. Njima je ona data, nisu morali da se muče za nju", i ovo je jedna od njegovih poruka.

Verovatno najvažniji i najuticajniji američki politički mislilac i politički ekonomista, autor bestselera "Kraj istorije i poslednji čovek", sedeo je na stolici u slušaonici 3 Fakulteta političkih nauka i odgovarao na pitanja koja nisu imala direktne veze sa "srpskim pitanjem", valjda i zato što se kao gost nije osećao previše pozvanim da govori o zemlji koju je tek lično upoznao.

Bila je pauza predavanja na njegovom kursu "Uloga javnih politika u razvoju privatnog sektora", zbog čega ga je put premijerno doveo u Beograd. (Grad mu se veoma dopao, što nam je potvrdila Maja Piščević, kolumnistkinja Nedeljnika i alumni čuvenog Fukujaminog programa na Stenfordu, koja je najzaslužnija za njegov boravak u Beogradu...)

Novinar Nedeljnika imao je priliku da bude učesnik kursa i da sa profesorom Fukujamom provede pet dana; bilo je tu priče o vladavini prava, o ekonomskoj nejednakosti, o opasnostima koje se nadvijaju nad demokratijom, pre svega o jačanju populizma i netrpeljivosti prema manjinama, o pogrešnim koracima koje su napravile institucije demokratskog društva... Za jednu radnu nedelju možete mnogo da saznate od profesora Fransisa Fukujame, ali dosta toga je stalo i u "zvanični" deo intervjua, koji možete da čitate u novom Nedeljniku (na kioscima od četvrtka 12. jula).

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju Njujork tajms na srpskom i poslednju knjigu iz poklon edicije o Nemanjićima. A u Nedeljniku čitajte još:

- Intervju: Abdulah Sidran, pisac, pesnik i scenarista

- Srbi i Mundijal: Tri karte za Lužnjiki

- Uvodnik Veljka Lalića: Tuđmanova Srbija

- Analiza Zorana Panovića: Šta se desilo sa Strategijom Dodika i Vučića?

- Istraživanje Gorana Nikolića: Nacionalizam protiv globalizma

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Južni Tirol, nova tačka razdora ispod Alpa

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Kuća od karata

- Spasavanje dečaka iz pećine u Tajlandu
- Hoće li biti referenduma o Kosovu i šta on znači?

- Boris Džonson i Brexit

- Medenizmi: 500-600 strana i čovek koji zna više

- Kolumna Aleksandra Apostolovskog: Mlađan Dinkić na dvoru cara Mila Đukanovića

- Intervju: Vukašin Marković, Irie FM

- Intervju: Jugoslav Pantelić

- Kolumna pisca Nikole Malovića

- Feljton Čedomira Antića: Istorija 21. veka

- Fenomen: Zašto volimo neke serije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: