Usvojen izveštaj o radu Agencije za borbu protiv korupcije

Beograd -- Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas izveštaje o radu Agencije za borbu protiv korupcije za 2016. i 2017.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Pomoćnik direktora u Sektoru za rešavanje sukoba interesa Verka Atanasković rekla da je Agencija u 2017. godini funkcionisala sa vršiocem dužnosti agencije i sa odborom koji nije bio u punom sastavu, ali ih to, kako kaže, nije omelo u radu.

Navodeći da je izveštaj imovinskog stanja delotvoran mehanizam za sprečavanje korupcije, Atanasković je navela da je Agencija od osnivanja do kraja izveštajnog perioda u 2016. godini obradila i objavila 40.292 izveštaja o imovini i prihodima funkcionera, a u 2017. godini taj broj je bio 44.383 izveštaja.

U 2017. godini provera se odnosila na državne sekretare, pomoćnike ministara, tužioce, sudije i narodne poslanike, rekla je Atanasković precizirajući da je u tom periodu bilo 305 provera i 21 vanredna kontrola.

Na republičkom nivou, bilo je 85 postupaka zbog povrede zakona, rekla je Atanasković, dodajući da se jedna vodila protiv predsednika Vlade, 30 protiv sudija, pet protiv državnih sekretara, 10 protiv pomoćnika ministara.

Ona je naglasila da se godišnje podnese oko 15 kriivčnih prijava protiv funkcionera, te da je toliko podneto prošle godine u oblasti kontrole imovine, dok su još dve krivične prijave podnete na osnovu rada po predstavkama.

Članovi odbora razmatraju izveštaje o radu i Republičke izborne komisije u postupcima javnih nabavki, o sprovedenom nadzoru nad primenom Zakona o javnim nabavkama, Komisije za hartije od vrednosti za 2016. i 2017.godinu, izmenu finansijskog plana Komisije za hartije od vrednosti, kao i finansijski plan te Komisije za 2018. godinu.

Odbor za finansije razmatra i Predlog odluke o prestanku funkcije člana Republičke izborne komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Politika

"Krećemo iz Šapca..."

Lider "Zajedno za Srbiju" i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da će osnivači "Saveza za Srbiju" tokom avgusta razgovarati sa građanima širom zemlje.

Politika utorak 31.07. 13:21 Komentara: 3
strana 1 od 205 idi na stranu