Rojters: Izrael ne preti Asadu, traži povlačenje Iranaca

Moskva -- Izraelski premijer Benjamin Netanijahu preneo je ruskom lideru Vladimiru Putinu da Izrael ne planira da ugrozi vladavinu sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

On je međutim rekao da Moskva treba da ohrabri iranske snage da se povuku iz Sirije, rekao je neimenovani izraelski zvaničnik za Rojters.

"Oni (Rusija) su aktivno zainteresovani za stabilan Asadov režim, mi da se Iranci proteraju", rekao je taj zvaničnik. Ta dva interesa, kako je naveo, mogu da se sudare ili da se usklade.

"Nećemo preduzeti akciju protiv Asadovog režima", rekao je Netanijahu, prenosi taj zvaničnik i dodaje da je izraelski lider na kraju razgovora bio uveren da će Rusi uticati na povlačenje Iranaca iz Sirije.

Drugi izraelski zvaničnik rekao je za Rojters da poruka Netanijahua nije ponuda Rusiji po sistemu "ovo za ono".

Ruski zvaničnici nisu komentarisali ove navode sa sastanka. Izrael je u stanju pripravnosti od kada snage sirijskog predsednika Bašara al Asada napreduju u borbama sa pobunjenicima u blizini Golanske visoravni i Jordana strahujući da bi Asad migao da rasporedi svoje trupe ili omogući iranskim i saveznicima iz Hezbolaha da se utvrde duž izraleskih linija.

strana 1 od 464 idi na stranu