Počeo diplomatski rat Grčke i Rusije, u centru Makedonija?

Grčka proteruje dvojicu ruskih diplomata iz zemlje, zbog navodnog mešanja u postizanje sporazuma Atine i Skoplja oko novog imena Makedonije. Moskva odgovara.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

10:22

Počeo diplomatski rat Grčke i Rusije, u centru Makedonija?
Ilustracija: Freeimages.com

Kako je preneo grčki list "Katimerini", Grčka će zabraniti ulaz u zemlju drugoj dvojici ruskih diplomata, za koje se kaže da su radili aktivnosti koje ne odgovaraju njihovom diplomatskom statusu. Oglasila se i grčka vlada, čiji portparol Dimitris Canakopulos je izjavio da "Grčka neće tolerisati ništa što krši međunarodno pravo".

Ruske diplomate su, preciziraju grčki mediji, pokušavale da dobiju i objave nezakonitu informaciju, a ujedno su nastojale i da podmite pojedine državne zvaničnike.

"Inicijativa Atine nije slučajna, već je odgovor na koordinisanu akciju diplomata kako bi proširili ruski uticaj u Grčkoj, ali i uticali na odluku vlasti po pitanju dodeljivanja novog imena Makedonije", navodi list i dodaje da se pre svega ova odluka odnosi na konkretne diplomate, a ne na odnos Grčke prema Rusiji, prenosi Sputnjik.

Prema pisanju "Katimerinija", Atina je odlučila da protera Viktora Jakovljeva i još jednog neimenovanog ruskog diplomatu.

Rojters pak navodi pozivajući se na svoje izvore, da je Grčka obavestila Rusiju još 6. jula da planira da njene diplomate protera iz zemlje zbog nelegalnih aktivnosti u vezi sa protestima protiv imena Makedonije. "Izdali smo ruskim vlastima upozorenje zbog ove četvorice diplomata i civila i u petak (6. jula) im je zvanično saopšteno, na koji način smo im dali nekoliko dana da napuste zemlju", rekao je izvor za Rojters.

Istovremeno, neimenovani izvori iz grčke Vlade navode i da Atina nastoji da održi dobre odnose sa Rusijom, budući da je spoljna politika Grčke usmerena ka prijateljskim odnosima sa svim zemljama, pa i sa zvaničnom Moskvom, i podsećaju da se svaka odluka veoma pažljivo donosi, stoga Atina i nije proterala ni jednog diplomatu u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Solsberiju.

Uskoro je stigla i reakcija iz Moskve. Rusija će deportovati dvojicu grčkih diplomata kao odgovor na odluku Atine da dvojicu ruskih diplomata proglase personama non grata, izjavio je zamenik komiteta Saveta federacije Rusije za međunarodne odnose Andrej Klimov. "Princip reciprociteta se primenjuje u svim takvim slučajevima, bez isključenja. To je osnovni princip diplomatije", naveo je on, a prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, bez takvog odgovora Rusija neće biti u mogućnosti da osigura bezbednost svojih zaposlenih. Klimov je dodao i da Rusija nikada Grčku nije gledala kao na svog saveznika i partnera u Evropi – "sama činjenica da je u NATO-u govori sve", dodao je on.

Podsetimo, Rusija je inače "na meti" svetske javnosti zbog sve češćih optužbi da se mešala najpre u predsedničke izbore u SAD, na kojima je pobedio Donald Tramp, zbog čega se vodi i istraga u Americi.

Takođe, prema nekim izveštajima međunarodnih organizacija, ali i institucija u SAD, Rusija je takve namere imala u više zemalja, uključujući i one u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: