Policija: Novičok može da traje i 50 godina

Pomoćnik šefa britanske policije zadužen za protivterorizam Nil Bejsu rekao je da nervni agens novičok može da ostane aktivan i 50 godina.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

09:34

Policija: Novičok može da traje i 50 godina
Foto: Gettyimages

On navodi dav novičok može da ostane toliko aktivan ako se drži u zapečaćenom kanisteru

Bejsu je žiteljima mesta Amsberi sinoć rekao da policija traga za kanisterom sa nervnim agensom za koji se veruje da je 30. juna otrovao dvoje ljudi.

"Voleo bih da mogu da vam kažem da smo identifikovali i uhvatili odgovorne i da smo sigurni da nigde u Viltširu nema tragova nervnog agensa. Međutim, surova stvarnost je da u ovom trenutku ne mogu ponuditi nikakva uveravanja ni garancije", rekao je Bejsu.

On je izrazio nadu da će se stanje jedne od žrtava, Čarlija Raulija, poboljšati i da će on moći da policiji kaže nešto o lokaciji kanistera.

Raulijeva partnerka Don Stardžis je umrla od trovanja. Sterdžis je sa svojim partnerom Čarlijem Roulijem pronađena u nesvesnom stanju u subotu, 30. juna ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske, oko deset kilometara od Solsberija gde su 4. marta bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni takođe u nesvesnom stanju posle pokušaja trovanja novičokom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izvala diplomatski krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: