Ceo državni vrh Hrvatske danas nije prisutan u zemlji

Zagreb -- Hrvatskom će danas rukovoditi potpredsednik sabora Željko Rajner, s obzirom na to da najviši državni vrh nije u zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Naime, predsednica Kolinda Grabar Kitarović učestvuje na samitu NATO u Briselu, a premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Goran Jandroković sa još dvojicom ministara bodriće hrvatsku reprezentaciju u polufinalnoj utakmici sa Engleskom na Svetskom prvenstvu u fudbalu, u Moskvi.

Prema Ustavu Republike Hrvatske, predsednik, odnosno predsednica, u slučaju odsutnosti, bolesti ili godišnjeg odmora može ovlastiti predsednika sabora da ga zamenjuje. A kako će Jandroković biti sa Plenkovićem u Moskvi, rukovođenje državom će preuzeti prvi posle njega po hijerarhiji, Rajner.

Hrvatski sabor, inače, ima pet potpredsednika; Željka Rajnera, Milijana Brkića, Božu Petrova, Furia Radina i Sinišu Hajdaša Dončića.

A prema poslovniku parlamenta predviđeno je da šefa države može da zameni samo neko iz vladajućeg HDZ. Kako su druga dva potpredsednika iz HDZ na putu, nema drugog izbora, osim Rajnera.

Prema pisanju portala Index.hr, Rajner je na pitanje novinara, da li je Hrvatska u dobrim rukama, odgovoriio: "Apsolutno".

strana 1 od 117 idi na stranu