"Put Srbije ka EU može se urušiti, ako..."

Bodo Veber iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije ocenjuje da se evropski put Srbije mogao urušiti ako ne dođe do sporazuma Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

12:40

Ilustracija: Thinkstock

Veber ističe da će se ceo proces stopirati ukoliko nema napretka u poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i u poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

Ipak, on veruje da do toga neće doći i da će se konačno rešiti odnosi između Beograda i Prištine, te da će se Srbija onda više baviti nekim unutrašnjim pitanjima poput vladavine prava.

Podseća da je prošlo više od godinu dana od kako je najavljena nova faza dijaloga, međutim, taj dijalog je sada zapao u krizu i sada se, kako kaže, nalazi u nekoj međufazi.

Smatra da je Srbija sa sadašnjom vlašću od 2012. godine bila na dobrom putu koja je priznavala bolnu realnost, kao i da se treba koncentrisati na normalan život Srba unutar Kosova.

"Imali smo takve izjave zvaničnika Vlade Srbije, tadašnjeg premijera (Ivice) Dačića i prvog potpredsednika i sadašnjeg predsednika (Aleksandra) Vučića. Nažalost malo se skrenulo sa tog puta kolektivno. I EU je u jednom delu kriva, kao i Priština i Srbija", rekao je Veber.

Navodeći da je prošlo godinu dana od najave nove faze dijaloga, Veber kaže da ima dosta "spinovanja" sa obe strane i da se nada da će se uskoro ta međufaza završiti, kao i da će se preći na rešavanje praktičnih pitanja, uključujući pitanja nestalih Srba sa KiM i rešavanje njihovog normalnog života i prava.

"Trenutno je taj međuperiod sa dosta tenzija, ali nadam se da će se za godinu, dve kroz taj konačni sporazum videti povratak Srbije na ubrzani put ka EU", rekao je on.

Kaže da su neke ključne ličnosti u Evropi poput nemačke kancelarke Angele Merkel prepoznale da bez EU perspektive nema stabilnosti u regionu i da ne očekuje da će doći do suštinskih problema koji bi mogli da dovedu do nekog zastoja na evropskom putu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: