Kraj agonije, iz pećine izvučeni svi dečaci i trener VIDEO

Svih 12 dečaka i njihov trener izvučeni su iz pećine na Tajlandu, javljaju svetski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

11:40

Kraj agonije, iz pećine izvučeni svi dečaci i trener VIDEO
Foto: Tanjug/AP

Oni su iz poplavljene pećine izvučeni posle više od dve nedelje. Pripadnici moranaričkih "foka" su naveli da su svi bezbedni, a u pećini su jedino ostali lekar i trojica "foka".

BBC prenosi da su jedna ambulantna kola napustila ulaz u pećinu.

U današnjoj akciji spašena su preostala dečaka, dok je njihov trener poslednji izavučen iz pećine. Prva četiri dečaka izvučena su iz pećine u nedelju, a druga četiri juče. Šef spasilačke misije Narongsak Osotanakorn izjavio je da su spašeni dečaci na sigurnom.

Lekar i tri spasioca, koji su poslednji ostali u pećini u kojoj su boravili sa 12 dečaka i njihovim fudbalskim trenerom, izašli su i svi su dobrog zdravstvenog stanja.

To je rekao tajlandski zvaničnik.

Time je završena operacija spašavanja dečaka koji su od 23. juna bili zarobljeni u poplavljenoj pećini, prenosi AP.

Lekar i trojica spasioca boravili su sa dečacima u pećini od prošlog ponedeljka kada su otkriveni, pružali im medicinsku pomoć i obučavali ih za izlazak iz pećine.

Šef operacije spasavanja i guverner provincije Čiang Rai Narongsak Osatanakorn izjavio je da su svi koji su učestvovali u akciji spasavanja učinili "nešto što niko nije mislio da je moguće". Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener ostali su zaglavljeni u pećini 23. juna pošto su jake kiše dovele do povećanja nivoa vode u pećini i blokirale im put za povratak.

Njih su ronioci pronašli 2. jula, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.

Tada je počela trka s vremenom koju je čitav svet pratio, pošto su meteorolozi najavili nove monsunske kiše u toj oblasti.

Dečaci koji su u prethodna dva dana spaseni iz pećine i dalje su u bolnici, ali u dobrom psihofizičkom stanju.

Njima su urađena određena testiranja, a u bolnici će ostati još najmanje sedam dana.

U akciji spasavanja učestvovao je međunarodni tim od 90 ronilaca - 40 iz Tajlanda i 50 inostranih. Oni su dečake i trenera navodili kroz mrak i poplavljene prolaze do izlaza iz pećine.

Put do zarobljene grupe i nazad do izlaza i za iskusne ronioce bio je iscrpljujuć, a podrazumevao je kombinaciju hodanja, gaženja kroz vodu, penjanja i ronjenja uz kanape za navodjenje.

S maskom preko celog lica, svaki dečak izlazio je u pratnji dva ronioca, koji su nosili boce s kiseonikom.

Najteži deo bio je otprilike na polovini puta do izlaza, gde je prolaz bio toliko uzan da su ronioci morali da skinu bocu s ledja kako bi prošli.

Jedan od ronilaca stradao je u pećini u petak, pošto je ostao bez kiseonika dok se vraćao od zarobljene grupe kojoj je nosio boce s vazduhom.

Pročitajte još i:

- CNN: Spašen još jedan dečak iz pećine

- Tajlandske dečake spasavao i Ivan Karadžić: Ta deca su kul

- Dva zarobljena dečaka možda preslaba za izvlačenje /VIDEO

- "Održao je 12 dečaka u životu, ne zaboravite ga"

- U pećini četiri dečaka i trener, moraće još da čekaju

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: