"Prošlo je vreme za kompromis Beograda i Prištine"

Bodo Veber, iz berlinskog Saveta za politiku demokratizacije, ocenio je da je prošlo vreme za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine putem kompromisa.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.07.2018.

22:15

screenshot

On je to istakao na međunarodnoj konferenciji "Srbi i Albanci – kojim putem dalje?", u organizaciji agencije Tanjug i albanske agencije ATA,

Veber je, učestvujući na panelu „Kako da promenimo negativnu percepciju“, rekao da normalizacija odnosa Beogarda i Prištine, Albanaca i Srba neće ići putem suočavanja srpskog društva sa prošlošću, već sa realnošću.

"Kosovo je otišlo od Srbije i u dijalogu neće biti rešavanja putem kompromisa", uveren je on, dodajući da je Srbija u ranijim pregovorima propustila šansu da se dođe do kompromisnog rešenja, koje je bilo moguće 2011. ili 2013.

Kritikovao je što je srpska politika tri decenije instrumentovalizovala pitanje Kosova, te dodao da je obmanjivanje javnosti da Srbija može da vrati proces na put ka kompromisu.

"Srbija priznavanjem realnosti ne može dobiti Kosovo, ali može dobiti to da ne bude i dalje nedovršena država", smatra Veber.

Takođe ukazuje da priča o istorijskom pomirenju dva naroda predstavlja zloupotrebu sa ciljem podele Kosova.

Rešavanje odnosa Srba i Albanaca, prema njegovim rečima, ne može ići putem Tirana-Beograd, već najvećim delom preko rešavanja odnosa Beograda i Prištine.

Istovremeno je ocenio da je neophodan preokret oko Zajednice srpskih opština, kritikujući da se vodi diskusija oko toga ko vlada teritorijom, a ne kako se vlada.

"Bez tog preokreta u razmišljanjima mora se reći da su dijalogom Albanci sa Kosova dobili najmanje, Srbija najviše, ali zato Srbi na Kosovu gotovo ništa", smatra Veber.

Takođe smatra da se pitanje autonomije pogrešno postavlja, jer je autonomija RS pokazala da nije ništa donela Srbima u BiH, pošto imamo situaciju da mladi u Foči ne mogu da pređu granicu ka Srbiji, ali ne što im je zabranjeno, već iz ekonomsko-socijalnih razloga.

U svom orbaćanju on se osvrnuo i na izjavu selektora srpske fudbalske reprezentacije Mladena Krstajića, dodajući da podržava kritiku nemačkog sudije na meču sa Švajcarskom, ali da deo izjave u kojoj traži da sudija mora da završi pred Haškim tribunalom, pokazuje kako srpsko društvo gleda na bližu prošlost.

Dalje on je kritikovao i albanskog premijera Edija Ramu rekavši da ima tendenciju da glumi oca albanskog naroda.

"Mogao bi naučiti od nedavne istorije Srbije, da je loš koncept glumiti oca nacije, jer otac neće stradati na kraju već deca. Treba poštovati granice, i u tim okvirima pomagati. Izjava o ocu svih Albanaca je štetna po albanski narod", naglasio je Veber.

Takođe je ocenio žalosnim odluku EU o odlaganju pristupnih pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

Na kraju je poručio da se EU neće raspsasti, već će se menjati, a i da je proces proširenja nezaustavljiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: