"Stanišić i Simatović su komandovali snagama SDB..."

U nastavku procesa Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivši pripadnik Crvenih beretki kaže je da su oni komandovali snagama SDB u zapadnoj Bosni.

Izvor: B92

Utorak, 10.07.2018.

19:02

Ilustracija: Thinkstock

Dejan Slišković je, kao svedok optužbe, izjavio da su Stanišić i Simatović operacijom, koja se odvijala u Cazinskoj Krajini, upravljali iz komande u selu Magarčevac na Petrovoj Gori, u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini, odnosno u Hrvatskoj.

Svedok je rekao da je bio pripadnik obezbeđenja te komande i na fotografiji je pokazao gde su bile kancelarije Stanišića i Simatovića.

Kako je posvedočio, Stanišića je tada "prvi put video u uniformi", a u njegovoj kancelariji video je "mapu sa 30 komandnih mesta koja je u zapadnoj Bosni formirao Stanišić".

Slišković je izjavio da su na sastanke sa Stanišićem i Simatovićem dolazili Milan Martić, tadašnji predsednik RSK, komandant Vojske Republike Srpske general Ratko Mladić, njegov zamenik Manojlo Milovanović, Milorad Ulemek-Legija koji je tada bio visoki oficir Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića-Arkana i drugi.

Sve te snage, tokom operacije Pauk, borile su se protiv Petog korpusa Armije BiH kako bi na vlast u Velikoj Kladuši vratile Fikreta Abdića.

Abdić se prethodno sukobio sa vlastima u Sarajevu i proglasio je Autonomnu Republiku Zapadna Bosna, što je izazvalo međumuslimanski rat.

Stanišić, tadašnji šef SDB Srbije, i Simatović, prvi komandant Crvenih beretki, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Iako optužnica Stanišića i Simatovića ne tereti za zločine tokom operacije Pauk, tužioci o njoj izvode dokaze kao o obrascu delovanja optuženih kao aktera udruženog zločinačkog poduhvata koji je, kako tvrde, predvodio predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Cilj tog zločinačkog udruženja, po optužnici, bilo je trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Slišković, koji je u Pauku učestvovao kao pripadnik Jedinice za antiteroristička dejstva (JATD) SDB Srbije, posvedočio je da su u Cazinskoj Krajini delovali i "rezervisti", odnosno veterani Crvenih beretki, koji su 1991. bili obučavani u kampu Kapetana Dragana u Kninu, a potom ratovali u Hrvatskoj i BiH.

Kako je rekao, za vreme Pauka je čuo da "paravojni deo naše jedinice", koji je predvodio veteran Crvenih beretki Radojica Božović, "držao zatvor" za Muslimanke, supruge boraca Petog korpusa ABiH, koje su "korištene za kuvanje i neke poslove i aktivnosti".

Slišković je posvedočio da je u JATD bio primljen u maju 1994. i da je rešenje o zaposlenju potpisao Stanišić.

Tokom njegovog svedočenja, tužioci su u dokaze uveli platne spiskove i lične kartone pripadnika te jedinice SDB Srbije, koje je on komentarisao.

Slišković je izjavio da je na isti način bio plaćan i kada je u maju 1995. iz JATD prešao u Arkanovu gardu.

Po optužnici, Ražnatovićeva SDG bila je, tokom celog rata, jedinica SDB Srbije.

Sliškovića će sutra unakrsno ispitivati odbrana prvooptuženog Stanišića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: