"Srbi i Albanci - kojim putem dalje"

U Beogradu se održava skup "Srbi i Albanci - kojim putem dalje". Dačić: Dijalog imperatin u pronalasku rešenja. Janjić: Trajno rešenje nije realnost.

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.07.2018.

12:19

Tanjug, Dimitrije Goll

Osnovni kamen spoticanja između Srba i Albanaca je pitanje Kosova i Metohije, a Srbija smatra da je put dijaloga imperativ u traženju rešenja za sve probleme i konflikte, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na tom skupu.

On je naveo da je pozicija Vlade i predsednika Srbije vrlo transparentna i uperena na postizanje cilja, a to je očuvanje i promovisanje mira i stabilnosti. "Čvrsto smo opredeljeni da zajednički radimo sa svim zainteresovanim stranama, spremni smo da razgovaramo o svim pitanjima kako bi se omogućio svestrani napredak. Smatramo da je svim narodima i zajednicama potreban mir i stabilnost u regionu i njihov ubrzani ekonomski oporavak. Stoga je nastojanje Srbije da se zajedno sa drugim zemljama što skorije integriše u EU", rekao je Dačić.
Tanjug, Dimitrije Goll
Prema njegovim rečima, Srbija mora da bude ključni akter u stvarima koje se nje tiču, jer, kako kaže, samo tako može da zastupa i brani svoje nacionalne interese, svoja legalna i legitimna prava. "Učešće Srbije u razgovorima nije nimalo lako, puno je otpora i nepredvidivih prepreka. Međutim, poenta i nije u pronalaženju brzih i lakih rešenja, u stihijskom prepuštanju ili prihvatanju minimalizma", rekao je Dačić i dodao da Srbija svoju spremnost da učestvuje u razgovorima manifestuje uvek i svuda, konstantno obnavljajući napore da u postupku medijacije EU dođe do kompromisa sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji.

Poslanik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan je na skupu rekao da dobri odnosi i saradnja između Albanije i Srbije pozitivno utiču na ceo region. On je naglasio da je skup organizovan pravovremeno, a rezultat može dati pozitivan doprinos celom regionu.

"Ukoliko ima problema u odnosima Srbije i Albanije onda dolazi do širih problema u regionu", dodao je Kukan. "U dugim hodnicima institucija u Briselu mi odnose Srbije i Albanije percipiramo u regionalnom kotekstu. Niko ne sumnja da su Srbija i Albanija važni igrači u rgeionu. Mi ih posmatramo kao deo procesa integracije i procesa proširenja EU. Znamo da je neophodno da se ovaj proces nastavi", objasnio je on.
Tanjug, Dimitrije Goll
Kukan je preneo da je radio i sa Srbijom i Albanijom i da mu je drago što je Srbija u pristupnom procesu EU, kao i izrazio nadu da će uskoro krenuti i pregovori sa Albanijom. Rekao je da EU procenjuje svaku zemlju prema sopstvenim zasugama i gleda napredak svake države u široj dimenziji, kontekstu zapadnoalbanskog regiona.

Na skupu je govorio i Piro Miša iz Instituta za dijalog i komunikaciju iz Tirane koji je rekao da je razumna potreba Srba i Albanaca da otvore razgovore o odnosima dve zemlje, ali je jasno da odnos Beograda i Tirane ne može da zameni odnos Beograda i Prištine.

Ipak, Miša je ukazao da su se od njegove poslednje posete Beogradu 2000. godine stvari značajno promenile, te da današnja konferencija "Srbi i Albanci - kojim putem dalje", u organizaciji Tanjuga i albanske novinske agencije ATA jasno pokazuje da su dve zemlje u fazi razmatranja kako će da normalizuju onose.

Dva naroda, u svakom slučaju, naglašava on, imaju zajedničku istoriju. ali i trend da budu pomalo pesimistični. "Ipak, od Berlinskog procesa zahvaljujući stanovištima dve zemlje postoji svest da su njihovi odnosi važni, i da su ne samo interes Berlina već težnja Srba i Albanaca", poručio je Miša.

Šef Foruma za etničke odnose Dušan Janjić rekao je da nije realnost ako tražimo trajno i konačno rešenje u odnosu Beograda i Prištine, jer toga po definiciji nema. Prema njegovim rečima traži se održivo rešenje koje može ljudima da pomogne da bolje žive, bolje se oranizuju i da zemlje dodju do EU. Unutrašnji dijalog, kako je dodao, je dobar, ali nije pokazao mnogo šarenila, već postoje tri ili četiri opcije.
Tanjug, Dimitrije Goll
Janjić je podvukao da lično misli da nismo daleko od održivog rešenja, koje bi deblokiralo put u EU. Kaže i da ne vidi zašto bi Srbija priznala Kosovo, ali i da ne treba da Beogard zatvara perspektivu da Kosovo bude priznato.

Janjić je rekao da je optomista da će se rešenja naći, iako kaže da ne treba terati na rokove, dodajući da idemo putem normalizacije. Ujedno je kazao da ne vidi zašto Zajednica srpskih opština ne može da se implementira, pa čak i u obliku autonomije za ceo sever pokrajine.

"Ne vidim drugi put od ovog kojem se zaklinju naši političari, a to su kompromis i dijalog", podvukao je Janjić.

Rigels Halili sa vašavrskog Univerziteta ukazao je da neće niko sa strane, EU, Kina ilI Rusija, nijedan stranac, rešiti naše probleme. On je kazao da treba raditi na medjusobnom razumevanju, a i Predrag Marković sa Instituta za savremenu istoriju založio se za uklanjanje stereotipa. Marković je ukazao da je Skenderbeg srpskog porekla, a da Karađorđevići imaju i albansko poreklo, da smo svi izmešani. Ali pored toga Srbi i Albanci se nedovoljno poznaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: