"Neću ohrabriti kolege, nisam za smenu Tereze Mej"

Dosadašnji britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis izjavio je da neće ohrabriti svoje kolege da pokušavaju da svrgnu s vlasti premijerku Terezu Mej.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2018.

16:21

Foto: Gettyimages

Dejvis je podneo ostavku u znak protesta protiv njene strategije za izlazak zemlje iz Evropske unije.

Dejvis misli da je Mej dobra premijerka i da ne bi želeo da ona bude smenjena, ali je rekao da ne bi iskreno mogao da brani njenu strategiju, prenosi Rojters.

Dejvis je ostavku podneo kasno sinoć, rekavši da ne želi da bude "neradi regrut" planova Mej, s kojima se u petak saglasio ceo kabinet.

U pismu ostavke, Dejvis je kritikovao premijerkin plan za Bregzit navodeći da će on ostaviti parlament "u najboljem slučaju u slaboj pregovaračkoj poziciji".

Mej mu je odgovrila da nije saglasna s tim i zahvalila mu na dosadašnjem radu, navodi Bi-Bi-Si.

Britanska premijerka rekla je da joj je žao što Dejvis odlazi, ali da bi volela da mu "toplo zahvali za sve što je učinio...kako bi oblikovao naš izlazak iz EU'.

Upitan da li bi se pridružio drugim poslanicima u pozivu Mej da odstupi s funkcije, Dejvis je za Bi-Bi-Si Radio rekao da neće biti jedan od njih.

"Neću ohrabrivati ljude da to čine, mislim da je to pogrešno raditi", rekao je Dejvis.

Naglasio je da se neće kandidovati za lidera Konzervativne partije u budućnosti.

Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posle Bregzita.

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i "kombinovanoj carinskoj teritoriji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: