Moskva izrazila saučešće zbog smrti Britanke

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je danas saučešće zbog smrti Britanke koja je prošlog meseca otrovana vojnim nervnim agensom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.07.2018.

16:21

Moskva izrazila saučešće zbog smrti Britanke
Foto: Gettyimages

Peskov je rekao da je povezivanje Rusije s tim trovanjem "apsurdno", preneo je Asošiejted pres.

Britanka koja je bila izložena nervnom agensu novičok, preminula je sinoć u bolnici u Solsberiju na jugozapadu Engleske u koju je primljena pre osam dana.

Peskov je novinarima rekao da je Moskva "duboko zabrinuta zbog nastavka slučaja tih otrovnih elemenata" u Velikoj Britaniji i dodao da takvi napadi predstavljaju opasnost ne samo unutar Velike Britanije, već i u celoj Evropi.

Upitan da li bi smrtni slučaj mogao poremetiti samit SAD-Rusija u Helsinkiju sledeće nedelje, Peskov je rekao da trovanje "nema veze" sa sastankom, dodajući da je to "britanski problem i problem koliko je Britanija zainteresovana za pravu istragu".

Moskva tvrdi da je London odbio ponudu za zajedničku istragu o trovanju.

Skotland jard je saopštio da je otvorena istraga o ubistvu ;Don Sterdžis (44) koja je bila izložena novičoku u Amsberiju.

Sterdžis ;je sa svojim partnerom Čarlijem Roulijem pronađena u nesvesnom stanju u subotu, 30. juna ispred kuće u Amsberiju na jugu Engleske, oko deset kilometara od Solsberija gde su 4. marta bivši dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija pronađeni takođe u nesvesnom stanju posle pokušaja trovanja novičokom.

London je tada optužio Moskvu da stoji iza trovanja, navodeći da je u napadu korišćen nervni gas razvijen u SSSR-u. Rusija je oštro odbacila te optužbe.

Ta afera je izvala diplomatski krizu između Londona i britanskih saveznika s jedne strane i Rusije s druge strane, jer je proteran veliki broj diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: