Filaret: Vladika Atanasije me je gurao i vukao za bradu

Posle incidenta u manastiru Dubnica kod Nove Varoši, u kom su se sukobili episkop mileševski Atanasije Rakita i vladika Filaret, oglasio se umirovljeni Filaret.

Izvor: Veèernje novosti

Ponedeljak, 09.07.2018.

19:09

Filaret: Vladika Atanasije me je gurao i vukao za bradu

Vladika Filaret u razgovoru za Večernje novosti potvrđuje da se nemila scena dogodila, ali negira da se branio, vikao i dozivao policiju.

„Istina je da je vladika Atanasije nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obe ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Još osećam gorak ukus ovog događaja. Vladika Atanasije, međutim, moj je nadležni arhijerej i - opraštam mu“, izjavio je vladika Filaret za Novosti.

„Sreća u nesreći je što su napadu prisustvovala trojica sveštenika, koji su ga odvojili od mene. Vladika ima dosta problema, i ličnih i eparhijskih. Zato mu hrišćanski i čistog srca - opraštam. Nisam se, zato, povodom toga obraćao ni Patrijaršiji u Beogradu niti nameravam bilo šta da preduzimam“, navodi Filaret.

Incident se dogodio prošle nedelje u manastiru Dubnica, oko 17 časova, tokom večernjeg bogosluženja. Sukobu je prethodio kraći razgovor dvojice arhijereja, koji se pretvorio u razmenu teških reči.

„Kratko je sve trajalo, a služba nije ni prekidana. Bilo mi ej izuzetno neprijatno, najviše zbog okupljenog naroda. Srećom sve se brzo smirilo“, objasnio je vladika Filaret.

Umirovljeni mileševski vladika kaže da neće tražiti odgovornost episkopa Atanasija, a ne očekuje ni da će sam trpeti posledice.

„Odavde ja zaista nemam kud. Dedovina mi je uništena u poslednjem ratu, a kao monah od imovine nemam ništa. Ukoliko me oteraju i iz manastira Dubnica, ja mogu samo kod vladike Artemija“, navodi bivši mileševski vladika.

Sa čela Mileševske episkopije vladika Filaret smenjen je 2015. godine, kada je prestala i njegova aktivna crkvena služba. Odlukom Sabora SPC, na njegovo mesto prošle godine ustoličen je episkop Atanasije Rakita. Bez obzira na navodne zloupotrebe u radu, Filaret nije napustio eparhiju. Kao trajno mesto boravka određen mu je manastir Dubnica kod Nove Varoši, gde se i dogodio incident čiji su akteri bivši i sadašnji vladika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: