Objavljen detaljan plan spasavanja dečaka iz pećine

Tajlandske vlasti su objavile detaljan plan spasavanja 12 dečaka i njihovog fudbalskog trenera, zarobljenih u poplavljenoj pećini na severu zemlje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.07.2018.

13:28

Objavljen detaljan plan spasavanja dečaka iz pećine
Foto: Tanjug/AP

U međuvremenu, na području pećine Tam Luang, prestale su obilne padavine koje su trajale dva sata, javlja BBC.

U međuvremenu, vlasti su objavile detaljan plan spasavanja. Ronioci će biti opremljeni maskama koje pokrivaju čitavo lice i nosiće kanistere sa kiseonikom. Dva ronioca će pratiti jednog dečaka, a roniće zajedno i imaće kanap koji će služiti kao vodilja, prenosi BBC.

Kada budu prilazili izuzetno uskim delovima pećine, ronioci će sa leđa skidati kanistere sa kiseonikom, potom će voditi dečake kroz uske prolaze i zatim zajedno nastavljati dalje, sve dok ne dođu do pećinske prostorije od koje će moći da odšetaju do izlaza.

Vlada Tajlanda kaže da ovakav plan dozvoljava da se spasavanje izvrši brzo i bez korišćenja velikog broja resursa, ali dodaju da je opasan jer zahteva izuzetne sposobnosti ronilaca. Od dečaka se u ovom slučaju zahteva da budu mentalno rešeni i da nikako ne paniče, prenosi BBC.

Dečaci će biti podeljeni u četiri grupe, kako javljaju tamošnji mediji. U prvoj grupi biće četiri dečaka, dok će u ostalim grupama biti po tri dečaka, a trener će biti izbavljen sa poslednjom grupom.

Bivši pećinski ronilac i spasilac Džef Krosli rekao je u razgovoru za BBC da će ovo biti neverovatno težak zadatak.

"Vidljivost je jedan od najgorih problema prilikom ronjenja u pećini. Diže se mulj, blato ... Ne možete da vidite daleko ispred sebe, nekad ni svoje lice, što ovo čini jako teškim, jer možda naleti kamenje koje bi moglo da zakači opremu, creva, itd", rekao je Krosli za BBC.

On je rekao da je od velike važnosti da deca budu mirna tokom spasavanja.

"Mogu samo da se nadam da će deca videti ovo kao neku avanturu", kaže Krosli.

On je bio uključen u sličnu akciju spasavanja u Jorkširu, navodi BBC.

"Kada smo sprovodili akciju spasavanja, jedan od ronilaca je plivao u nazad i non stop gledao u oči osobu koja nije ronilac i davao joj vodeće uže", priča bivši ronilac za BBC.

BBC je objavio snimak unutrašnjosti pećine, a kako se na snimku vidi i prema rečima izveštaca, u pećini je "mračno, vlažno i veoma klaustrofobično".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: