"Dnevno čitam 500, 600 strana - što tajnih, što javnih"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da njegovi politički protivnici osporavanjem referenduma o KiM "ruše" šansu da dobijemo više nego što imamo danas

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Vučić je rekao novinarima da se Kosovom bavi na dnevnom nivou, da dnevno čita između 500 i 600 strana dokumenata, što tajnih, što javnih, i da će pred narod izaći sa predlogom kad bude znao šta je maksimum koji možemo da dobijemo.

Kada pročitate tajnog i javnog materijala od 500 stranica dnevno znate nešto više od drugih i morate da preduzimate odgovorne mere“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da šta god bude urađeno oko Kosova i Metohije mora da ide na referendum i poručio da bilo kakva odluka nije moguća bez ustavnih promena, a da oni koji „ruše“ referendum rade protiv budućnosti zemlje.

Referendumu se, kaže, protive svi oni koji misle da time ruše njega:

"A ruše, zapravo, svoju zemlju, njenu budućnost i šansu da dobijemo više nego što sada imamo", primetio je Vučić.

On je istakao da Srbi treba da odluče i kažu šta žele, a da je njegova obaveza da bude ozbiljan i gleda u budućnost, da imamo više investicija.

Vučić je, nakon obilaska „Teleoptik-žiroskopi“, u izjavi novinarima, kazao da ako neko misli da će to biti autonomija u sastavu Srbije, ne treba da laže ni sebe ni narod.

„Borimo se i dobićemo bolje i više nego ranije", rekao je i procenio da niko neće biti zadovoljan, da nikom neće biti dobro, jer se stvari u Srbiji ne posmatraju racionalno, već se sve posmatra iz svog ugla i interesa.

Istovremeno je upozorio da će se svi ti kritičari ujediniti i da će se videti da nema nikakve razlike između Djilasa i Obradovića, „secikesa koji bi da dođu na vlast koristeći Kosovo“.

„Njima je svejedno da li je Kosovo nezavisno ili će se pripojiti Albaniji“, naglasio je on.

Vučić je rekao da će njihovo obrazloženje za „naivnu srpsku javnost“ biti da ne može referendum da se održi u uslovima diktature.

Ako ne dobijemo 50 odsto plus, onda referendum neće uspeti. Oni misle da su mene srušili time. Nije problem, ali srušili ste zemlju, našu budućnost, šansu da dobijemo više nego što imamo danas“, objasnio je on.

Neće tu biti velike sreće, ni radosti, kaže Vučić prognozirajući ishod rešavanja pitanja Kosova i Metohije, ali je podsetio da su njegovi prethodnici već "overili" kosovsku nezavisnost pred Međunarodnim sudom pravde, nezavisnost koju danas priznaje oko 100 zemalja, te da danas nemamo ništa.

Vučić je podsetio da smo 1999. učestvovali u oružanom sukobu, bili napadnuti, nismo uspeli da svoje ciljeve u tom odbrambenom ratu zaštitimo i sačuvamo.

„Nekih 19 zemalja najmoćnijih ili jači i snažniji od nas. Posle smo imali priču „standardi pre statusa“ krenuo je u martovski pogrom, pa 2008.doneta je odluka o nezavisnosti. Za 100 zemalja već 10 godina imate nezavisnu državu, a 2010. I 2011.imali smo katastrofalnu neodgovornu politiku Jeremića, Djilasa, Jankovića, Tadića, in ostalih. Stalni Međunarodni sud pravde je doneo presudu po kojoj je Kosovo steklo nezavisnost na legalan način, na naše pitanje, na naš zahtev. Sada bi neko da se to zaboravi, ali neće druga strana i niko u svetu neće. Za svoje greške moramo da plaćamo cenu“, rekao je Vučić.

Rekao je da se na dnevnom nivou borimo da nešto sačuvamo, da nešto imamo na KiM.

Svi koji nas svakodnevno kritikuju znaju da sam u pravu. Mi Srbi nikada ne volimo da posmatramo realnost, više volimo da živimo u sopstvenom svetu i kažemo 'ja ću da posmatram kako hoću', kao što nismo bili spremni da se borimo oko KiM, osim da se jednom okupimo u centru grada i ništa ne uradimo više od saopštenja. Neki su 2011, kreteni, objašnjavali da smo pobedili u nečemu, a onda su rekli 'nema veze, zaboravite Kosovo'“, kazao je on i dodao da su granicu prema srpskom narodu postavili isti ti koji ga kritikuju danas i zbog čijih grešaka sada imamo posledice.

Njegovu ostavku sad traže oni koji su ucestvovali u kosovskoj nezavisnosti, a on će je, kaže, dati - ako oni postignu više od njega.

Vučić je rekao da oko Kosova ništa neće biti lako, ali da je bolje da imamo sporazum, nego da ga nemamo.

"Svi koji su protiv, kao Jankovićev akademik, koji traži da podnesem ostavku zato što danas nemamo ništa, poručujem da nije problem da podnesem ostavku zato što su naš predsednik i vlada ćutali kada je proglašavana nezavisnost, što su se obratili Međunarodnom sudu pravde, ako kažu da će išta više doneti i na koji način“, objasnio je on.

Onima koji kažu da sada nije dobro vreme, mogu da kažem da nikada neće biti bolje za nas. Kad će biti bolje vreme? Kad SAD propadnu? Da tada pošaljemo 20.000 Srba da ratuju, protiv 100.000 onih kojima je više stalo. Gde tih 20.000 koji će da poginu da nađemo? Ne pitate koliko se ljudi 'skinulo' iz vojske u danu kada je postojala mogućnost da idu na Kosovo“, poručio je Vučić.

Politika

"Krećemo iz Šapca..."

Lider "Zajedno za Srbiju" i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kaže da će osnivači "Saveza za Srbiju" tokom avgusta razgovarati sa građanima širom zemlje.

Politika utorak 31.07. 13:21 Komentara: 3
strana 1 od 205 idi na stranu