"Srbi koji misle da će ulaskom u EU izgubiti..."

Premijerka Norveške Erna Solberg kaže da Srbi koji misle da će ulaskom u EU izgubiti nacionalni identitet, ne shvataju da je njihova istorija deo evropske.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 08.07.2018.

08:27

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

"Smatram da možete zadržati svoj nacionalni identitet i kutlurno nasleđe i ujedno biti članica EU", rekla je Solberg u intervjuu za Blic.

Norveška premijerka, koja je nedavno boravila u Beogradu, gde se sastala sa najvišim srpskim zvaničnicima, misli da Srbi čak dobjaju dimenziju.

Kaže da je videla našu istoriju i da svi ti koraci u našoj istoriji deo su evropske istorije.

"Isto je i sa Grcima, Rimljanima... Ali mi smo različiti u različitim delovima Evrope. Imate evropski identitet u Evropi i svoj nacionalni identitet. Nisam primetila da su Francuzi postali manje Francuzi zato što su deo EU. Naše komšije Finci postali su dobri Evropljani, ali i dalje veoma 'finski'", kaže Solbert i dodaje da je činjenica da delimo neke zajedničke vrednosti.

Dalje kao primer navodi Norvešku za koju kaže da se nalazi u uglu izvan starih civilizacijskih evropskih procesa, ali i dalje, dodaje, u našoj kulturi dosta toga dolazi iz zajedničke evropske kulture.

"Mislim da ponekad dobijate snažniji identitet zbog onoga za šta se vaša nacija zalaže kada ste deo takve unije", kaže norveška premijerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: